пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19.Види ринкових структур та їх характеристика

 

Ринкова економіка – доволі складна і динамічна система, з багатьма між учасниками ділових відносин. Тому ринки за визначенням не можуть бути однорідними. Вони розрізняються за параметрами: кількість і розмір фірм, що діють на ринку, ступінь їх впливу на рівноважну ціну, особливості пропонованих на ринку товарів і багато іншого. Ці характеристики визначають типи ринкових структур (ринкових моделей). Сьогодні економісти виділяють чотири основні типи ринкових структур: чиста або досконала конкуренція, монополістична конкуренція, олігополія і чиста (абсолютна) монополія

Поняття і типи ринкових структур

Ринкова структура – це внутрішня форма організації ринку. Кожен тип ринкової структури має ряд характерних для нього ознак, які впливають на те, як формується рівень цін, як взаємодіють продавці на ринку і т.д. Крім того, різняться в залежності від рівня конкуренції на ринку.

Основні характеристики типів ринкових структур:
  • кількість фірм-продавців у галузі;
  • розміри фірм;
  • кількість покупців в галузі;
  • вид товару;
  • бар’єри для входу в галузь;
  • доступність ринкової інформації (рівень цін, попит);
  • здатність окремої фірми вплинути на ринкову ціну.

Найважливіша характеристика типу ринкової структури – рівень конкуренції, що є можливістю окремо взятої фірми вплинути на загальну кон’юнктуру ринку. Чим більш конкурентний ринок, тим менша така можливість. Сама конкуренція може бути як ціновою (зміна ціни), так і неціновою (зміна якості товару, дизайну, сервісу, реклама).

Можна виділити 4 основних типи ринкових структур або моделей ринку, які представлені нижче в порядку зниження рівня конкуренції:

  • досконала (чиста) конкуренція;
  • монополістична конкуренція;
  • олігополія;
  • чиста (абсолютна) монополія.

Досконала конкуренція — тип ринкової структури, за якої на ринку працює велика кількість продавців і покупців, які не можуть впливати на ринкові ціни окремо один від одного, відсутні бар'єри для входу та виходу з ринку; існує вільний доступ до ринку інформації; блага, що реалізуються є одноманітними.

Монополістична конкуренція - це така ринкова ситуація, за якої відносно велика кількість невеликих виробників пропонують схожу, але не ідентичну продукцію. Із самої назви випливає, що монополістичній конкуренції властиві риси як монополії, так і досконалої конкуренції.

Олігопо́лія (англ. Oligopoly) — структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм, при цьому хоча б одна або дві з них, виробляють значну долю продукції даної галузі, а поява нових продавців ускладнена чи неможлива.

Чи́ста монопо́лія (англ. Pure monopoly) - організація ринку, при якій на ньому існує єдиний продавець товару, причому близького замінника цього товару немає в інших галузях. Поряд з олігополією і монополістичною конкуренцією,монополія є прикладом недосконалої конкуренції.


01.12.2016; 11:42
хиты: 93
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь