пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Картель і таємна змова

Картель це група самостійних фірм, які узгодять свої рішення з приводу цін і обсягів виробництва так, як якби вони представляли собою єдину монополію.

Картель створюється з метою підтримки цін на високому рівні і забезпечення учасникам надприбутки. Найбільш слабка ланка в діяльності картелю - проблема узгодження рішень між його членами.
Як вже зазначалося, картель виступає на ринку як єдина монополія. Він встановлює картельну ціну і обсяг виробництва, вирівнюючи граничний дохід і граничні витрати. На рис. 12.8, а максимальна прибуток картелю в цілому досягається при ціні Р і обсязі виробництва Q. Якби картель не існував, то всі фірми, в нього входять, діяли б автономно і ціни і обсяг випуску встановилися б на конкурентному рівні. На рис. 12.8, а це, відповідно, Р1і Q1.

Найбільш витонченою формою таємних змов є так звані джентльменські угоди, які полягають в усній формі в невимушеній обстановці за рамками робочого часу і які вельми важко виявляються з метою пред'явлення позову. Звичайно, таємні угоди про ціни вимагають від їх учасників взаємної довіри і готовності піти на компроміси і поступки, щоб домогтися збалансованості інтересів учасників. Розбіжності у витратах,
відмінність в цільових установках обумовлюють далеко не однакове ринкову поведінку олігополістів.

В рамках таємних угод, які фактично блокують цінову конкуренцію, можуть розвиватися нецінові форми конкуренції, супроводжувані наданням прихованих знижок і додаткових послуг, поліпшенням форм обслуговування клієнтів, забезпеченням найкращим послесбитового обслуговуванням.


01.12.2016; 01:29
хиты: 93
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь