пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

60. способи зменшення впливу екстерналій

Зовнішні впливи призводять донеефективності як в короткостроковому, так і в довгостроковому періодах.Підприємства вступають в конкурентну галузь, якщо ціна товару більша за середнівитрати і виходять з галузі, якщо ціна нижча від середніх витрат. Принегативних зовнішніх впливах середні витрати підприємства менші за середнісуспільні витрати. В результаті деякі підприємства залишаються в галузі, щопризводить до неефективного розподілу ресурсів в довгостроковому періоді. Заумов позитивної екстерналії виробляється менший, ніж ефективний обсяг продукціїі встановлюється більш висока ціна. Регулювати неефективність ринку, що єрезультатом екстерналій, можна різними шляхами. 
1.Якщо підпр., що породжуєекстерналію, має виробничу технологію з фіксованими пропорціями ресурсів, тозовнішній ефект може бути зменшений лише за рахунок зменшення обсягувиробництва і запровадження податку на обсяг виробництва. 
2.Більшічть підприємств можезмінювати технологію виробництва, тобто зменшити екстерналії можна за рахунокобмеження викидів. 
Стимулювати підпр. до скороченнявикидів до оптимального рівня можна: 
1) Стандарти на шкідливівикиди-встановлена законом межа допустимої концентрації шкідливих речовин в промисловихвикидах. Стандарт гарантує ефективність виробництва, тому що, встановлюючиобладнання для обмеження викидів, у підпр. зростають середні витрати і,відповідно ціна та обсяг виробництва наближаються до суспільно-оптимальних. 
2) Штраф за шкідливі викиди,тобто вирахування з підпр. за кожну одиницю шкідливих викидів.

 

01.12.2016; 01:22
хиты: 91
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь