пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. фактори цінової еластичності попиту на ресурс

Цінова еластичність попиту на ресурс залежить від декількох факторів: цінової еластичності понизу на продукт; частки витрат на ресурс у валових витратах виробництва продукту; кількості взаємозамінних ресурсів.

ЦІНОВА ЕЛАСТИЧНІСТЬ ПОПИТУ НА ПРОДУКТ. Дійова еластичність попиту на ресурс залежить, по-перше, від цінової еластичності попиту на продукт, для виробництва якого використовується цей ресурс: чим більша еластичність попиту на продукт, тим вищою є еластичність попиту на ресурс. Причиною цієї залежності є похідний характер попиту на ресурс. Наприклад, попит на коштовності є еластичний. Якщо ціни на них зростуть внаслідок підвищення заробітної плати ювелірів, попит на коштовності значно знизиться, а отже, суттєво зменшиться попит і на ювелірів. З іншої сторони, попит на електроенергію є нееластичний. Підвищення тарифів иа електроенергію, викликане збільшенням заробітної плати працівників галузі, суттєво не вплине на споживання електроенергії, а отже, і попит на працю її виробників також суттєво не знизиться.

ЧАСТКА ВАРТОСТІ РЕСУРСУ У ВАЛОВИХ ВИТРАТАХ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТУ. Іншим фактором еластичності попиту на ресурс с частка витрат ресурсу у валових витратах фірми: чим більша частка витрат ресурсу у валових витратах фірми, тим вища еластичність попиту на нього. Ця залежність пояснюється тим, що зміна ціни ресурсу викликає зміну ціни, а отже, і величини попиту на готовий товар, у виробництві якого використовується даний ресурс, а відтак, змінюється і попит на цей ресурс. Наприклад, вартість дерев'яних дошок займає високу частку у всіх витратах, необхідних для виробництва меблів. Підвищення ціни на дошки викличе майже аналогічний ріст ціни на меблі. В результаті підвищення ціни меблів попит на них суттєво знизиться, а отже, значно зменшиться і попит на дерев'яні дошки.

В той же час питома вага вартості клею у загальних витратах виробництва меблів є незначною. Тому підвищення ціни на клей не викличе відчутного збільшення ціни меблів і зменшення попиту на них, а отже, і попит на клей суттєво не знизиться.

ВЗАЄМОЗАМІННІСТЬ РЕСУРСІВ. Третім фактором еластичності попиту на ресурс є взаємозамінність ресурсів: чим більшою є кількість хороших замінників ресурсу, тим вищою є еластичність попиту на нього.

Наприклад, якщо ціна на дуб збільшиться, то для виробництва меблів його можна замінити червоним деревом, кленом, березою, синтетичним матеріалом.

Зміна ціни ресурсу (за інших незмінних умов) викликає зміну у величині попиту на нього і зводиться до руху по кривій попиту на ресурс, тобто до переходу від однієї комбінації "ціна ресурсу - кількість ресурсу" до іншої, яка знаходиться на тій же кривій попиту на ресурс.


01.12.2016; 01:09
хиты: 90
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь