пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4.Закон попиту,нецінові фактори зміни попиту.

1. Поняття попиту і фактори, що його визначають

Дослідження основних характеристик ринку починається з попиту. Це пов'язано з тим, що попит (у порівнянні з пропозицією) є більш мобільним параметром ринку, внаслідок чого ринковий механізм значно частіше рухається під впливом зміни саме попиту.

Домовимося заздалегідь, що попит і пропозиція залежатимуть лише від впливу і динаміки ціни, всі ж інші фактори будуть змінними лише тоді, коли про це буде спеціально зазначатись.

Попит - це бажання і здатність покупців купувати певні обсяги тих чи інших благ за певних цінах. Базою для виникнення попиту є потреби споживачів. Проте для задоволення цих потреб необхідні певні кошти. Тобто попит можна визначити як платоспроможну потребу споживачів у деяких благах. Тому вираз „платоспроможний попит" є суто публіцистичним штампом, а з економічної точки зору даний вираз є тавтологією, оскільки категорія „попит" передбачає наявність платоспроможності. Якщо попит є неплатоспроможним, то це не попит, а всього лише бажання.

Максимальну ринкову ціну, за якою деякі споживачі ще згідні придбати дане благо, називають ціною попиту. Певну кількість блага, відповідну цій ціні називають величиною попиту. Між ринковою ціною блага і тією його величиною, на яку є попит, завжди існує певне співвідношення, і воно є оберненим. Зворотний взаємозв'язок між ціною та величиною попиту (чим більша ціна попиту, тим менша його величина, і навпаки) називають законом попиту.

До нецінових факторів, які визначають попит споживача, належать: смаки і переваги споживачів; кількість споживачів на ринку; грошові доходи споживачів; ціни на інші товари (взаємозамінні і взаємопов'язані); очікування споживачів відносно майбутніх цін і доходів.

В результаті дії нецінових факторів попиту відбуваються зміни в попиті, що означає, що споживачі готові

купувати більше або менше даного товару по кожній з можливих попередніх цінах. Дія цих нецінових факторів, зміна в попиті відображається на графіку зміщенням кривої попиту вправо чи вліво. При дії нецінових факторів, які збільшують попит при кожній з можливих початковій ціні, крива попиту П переміщається вправо, займаючи положення кривої П (графік 2-3). І навпаки, при дії нецінових факторів в сторону зменшення попиту крива попиту П переміщається вліво і займає положення кривої Пі.

Вплив зміни грошових доходів споживачів на попит залежить від того, чи відноситься даний продукт до товарів вищої категорії (нормальним товарам) або до товарів нижчої категорії. Попит на товари вищої категорії при збільшенні грошових доходів покупців зростає, і графік попиту зміщається вправо. Попит на товари нижчої категорії при збільшенні доходів населення, навпаки, зазвичай знижується, і графік попиту зміщується вліво. В даному разі до товарів нижчої категорії відносяться не тільки недорогі товари низького споживчого рівня (немодні одяг, взуття, низькоякісна побутова техніка тощо), але і відносно дешеві предмети першої необхідності з нормальними якісними характеристиками (хліб, картопля тощо), які споживачі змушені купувати у більшій кількості при низьких доходах.

Вплив зміни цін споріднених товарів на попит на даний товар теж не є однозначним. Зростання цін на товари-замінники (субститути) (пшениця і жито, чай і кава і т. д.) веде до збільшення попиту на цей товар і зрушення кривої попиту на нього вправо. Навпаки, підвищення цін на супутні товари, що доповнюють даний товар у споживанні (фотоапарат і фотоплівка, магнітофон і касети для нього і т. д.), викликає зниження попиту на цей товар і зміщення графіка попиту вліво. Відповідно зниження цін на зв'язані товари призведе до протилежних змін попиту на даний товар і зворотним зрушенням кривої попиту порівняно з розглянутими вище.

Розрізняють поняття "зміна обсягу (величини) попиту" і "зміна попиту".

Зміна обсягу (величини) попиту, що пов'язано зі зміною ціни даного товару і виражається в пересування з однієї точки на іншу на постійній кривій попиту, тобто перехід від однієї комбінації "ціна - кількість товару" до іншої на тому ж графіку попиту.

Зміна попиту пов'язане зі зміною нецінових чинників попиту і виражається в змішанні кривої попиту вправо (збільшення попиту) чи вліво (зменшення попиту) від первісного положення.


01.12.2016; 00:43
хиты: 79
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь