пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54. Грошова оцінки землі економічна суть, методика, світовий досвід і проблеми в україні

Економічний механізм регулювання земельних відносин в Україні грунтується на двох різнови­дах грошової оцінки земельних ділянок: Нормативній (податковій) та Експертній.

Нормативна (податкова) грошова оцінка, як правило, застосовується при вирішенні законодавче обумовлених задач. Насамперед, це встановлення розмірів земельного податку, ставок орендної плати та справляння державного мита при укладан­ні деяких цивільно-правових угод. Нормативна грошова оцінка проводиться в ході так званої ма­сової оцінки земель населених пунктів, затверджується відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування і до визначення ціни продажу земельної ділянки у власність на приватизаційно­му, а тим більш, на вторинному земельному ринку, прямого відношення не має.

Експертна грошова оцінка проводиться по кожній окремо делімітованій земельній ділянці ви­ходячи з її індивідуальних рентоутворюючих властивостей на підставі загальновизнаних у світо­вій практиці методів. Експертна оцінка здійснюється фахівцями, які мають спеціальну професій­ну підготовку та відповідний кваліфікаційний сертифікат Держкомзему України. В ході експертної грошової оцінки, як правило, визначається найбільш імовірна ринкова або інша вартість земе­льної ділянки, конкретний різновид якої залежить від завдань оцінки та сфери застосування отриманих результатів. Відповідно до Указу Президента України від 19 січня 1999 року № 32 "Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення", вартість земельної ді­лянки, що продається у власність, визначається органами Держкомзема України Виключно на підставі експертної грошової оцінки. 

 Основні нормативно-методичні документи, на підставі яких здійснюється експертна оцінка, - це "Методика експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначен­ня", затверджена постановою КМУ від 16.06.99 р. № 1050, та "Порядок проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення", затверджений нака­зом Держкомзему України від 08.07.99 р. № 72. Згідно цим документам, експертна грошова оцін­ка земельних ділянок проводиться за наступними методичними підходами:

• капіталізація чистого доходу;

• зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок;

• врахування витрат на спорудження об'єктів нерухомого майна на земельній ділянці;

• грошова оцінка земельної ділянки за вищезгаданими "Методикою грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів)" І "Методикою гро­шової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів" в частині оцінки земель населених пунктів;

• поєднання декількох методичних підходів з умовним розподілом забудованої земельної ді­лянки на складові компоненти (земельна ділянка, будівлі, споруди).


28.11.2016; 10:04
хиты: 100
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
эконометрика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь