пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Суть та форми сучасного агробізнесу: зарубіжний досвід і перспективи України

У формуванні кінцевого продукту агробізнесу виділяються три сфери:

1) виробництво засобів виробництва для сільського господарства та переробних галузей;

2) власне сільськогосподарське виробництво;

3) переробка і збут продукції з сільськогосподарської сировини. Останнім часом багато вчених у структурі агробізнесу виділяють в якості самостійної сфери систему реалізації, транспорт і зв'язок, підготовку кадрів для галузей агробізнесу, його наукове обслуговування і т. д.

Така форма організації суспільного господарства різко відрізняється від системи класичного товарного виробництва, коли продукція проводилася відокремленими товаровиробниками на невідомий і вільний ринок.

Основною організаційною формою агробізнесу є провідні фірми, що представляють собою великі науково-виробничі об'єднання, що налічують кожна від 10 до 100 тис. зайнятих, що реалізують продукції на суму від 5 до 20 і більше мільярдів доларів.

Розвиток великомасштабного виробництва обумовлює переважання в несільськогосподарських сферах акціонерної форми господарських суб'єктів. Проте в агробізнесі суттєвий, а іноді і зростаючу роль грають дрібні і середні несільськогосподарські компанії, здатні до щодо швидкої структурної перебудови і є свого роду розвідниками і провідниками досягнень науково-технічного прогресу.

У власне сільськогосподарській сфері функціонуючі організаційні форми агробізнесу відрізняються значною специфікою, що обумовлено особливостями сільського господарства як галузі. Переважаючим типом таких форм є фермерські господарства: індивідуальні сімейні ферми, родин-но-групові (партнерства, сімейні корпорації тощо). Це відносно невеликі господарські одиниці, що дозволяють вести виробництво на основі сімейного капіталу з використанням кредиту та частково найманої праці, частка якого в загальній чисельності середньорічних зайнятих у сільському господарстві становить близько 35 %. Займаються сільськогосподарським виробництвом і великі акціонерні компанії.

Структура організаційних форм сільськогосподарської сфери АПК (на прикладі США):

Акціонерні компанії

Сімейно-групові ферми

Індивідуальні сімейні ферми

Однак навіть найбільші ферми за своїми масштабами в десятки і сотні разів менше, ніж несільськогосподарські фірми агробізнесу.

Панівною тенденцією в структурі організаційних форм агробізнесу в сільськогосподарській сфері є постійне збільшення мінімальних масштабів виробництва на одному підприємстві (фермі, фірмі), що сприяє тенденції до скорочення загального числа ферм і збільшення ролі великих господарств.

 

 

Але на даному етапі країни розвиненої ринкової економіки не можуть звільнитися від дрібних і середніх фермерських господарств. Суспільство в них зацікавлене, так як стурбоване, що індустріалізація сільського господарства, його монополізація призведуть до подорожчання продовольства, звуження його асортименту і погіршення якості. Особливу активність виявляють організації споживачів, які побоюються вмісту шкідливих для здоров'я речовин сільськогосподарських продуктах.

Так, у ЄЕС з 1 січня 1988 р. заборонено використання гормонів росту у тваринництві.

Вступають в силу закони, які посилюють вимоги до якості виробленого продовольства і обмежують використання хімічних речовин в аграрному виробництві.

За даними опитування, 65 % населення ФРН відчувають страх перед отруйною речовиною в продовольстві, у Франції 53 % населення висловили готовність платити дорожче за «чисту» яловичину.

У цих умовах у ряді країн з'явилися об'єднання селян і фермерів, які ведуть так зване альтернативне землеробство. У 1972 р. була створена і понині діє Міжнародна федерація органічного землеробства, об'єднує понад 80 тис. фермерів з 30 країн.

Виробництво хімічно (екологічно) чистого продовольства відкриває нові перспективи для виживання та існування селянського сімейного господарства.


28.11.2016; 10:03
хиты: 98
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
эконометрика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь