пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Робота кулонівської сили та її зв'язок з електричною потенціальною енергією.


 

%D0%BC%D0%B0%D0%BB+1.bmp
Мал. 1 Робота електричних сил при малому переміщенні 
Δl заряду q.


 

При переміщенні пробного заряду q в електричному полі електричні сили виконують роботу. Ця робота при малому переміщенні Δдорівнює (мал. 1): 
 
ΔA = F∙Δl∙cosα = qEΔlcosα = qElΔl.
 
Електричне поле володіє важливою властивістю:

 

Робота сил електростатичного поля при переміщенні заряду з одної точки поля в іншу не залежить від форми траєкторії, а визначається лише положенням початкової і кінцевої точок і величиною заряду.

 

Подібну властивість має гравітаційне поле, і це зрозуміло, оскільки гравітаційні та кулонівські сили описуються  подібними співвідношеннями.
 
Наслідком незалежності роботи від форми траєкторії є наступне твердження:

 

Робота сил електростатичного поля при переміщенні заряда по будь-якій замкненій траєкторії дорівнює нулю.

 

Силові поля, які мають таку властивість, називають потенціальними або консервативними.
 

 

%D0%BC%D0%B0%D0%BB+2.bmp
Мал.2 Робота кулонівських сил при переміщенні заряду q не залежить від траекторії, а залежить лише від початкового та кінцевого положень: r1 та r2.

 

На мал. 2 зображено силові лінії кулонівського поля точкового заряду Q і дві різні траєкторії переміщення пробного заряду q з початкової точки (1) в кінцеву точку (2). На одній з траєкторій виділено мале переміщення Δl. Робота ΔA кулонівських сил на цьому переміщенні дорівнює: 
 
ΔА = FΔl∙cosα = qEΔr = QqΔr/(4πε0∙r2).
 
Отже, робота на малому переміщенні залежить тільки від віддалі  r між зарядами і його зміни  Δr. Якщо цей вираз проінтегрувати на інтервалі від r = r1 до r = r2, то отримаємо:
%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%
 
Отриманий результат не залежить від форми траєкторії. На траєкторіях I і II, зображених на мал. 2, роботи кулонівських сил однакові. Якщо на одній з траєкторій змінити напрям переміщення заряду q на протилежний, то робота теж змінить знак. 

 

Звідси випливає, що на замкнутій траєкторії робота кулонівських сил дорівнює нулеві.

 

 
Якщо електростатичне поле створює декілька точкових зарядів Qi, то при переміщенні пробного заряду q робота A результуючого поля відповідно до  принципу суперпозиціі буде складатися з робіт Ai кулонівських полів точкових зарядів: А = ∑Аі . Оскільки кожен член суми Ai не залежить від форми траєкторії, то і повна робота A результуючого поля не залежить від шляху і визначається лише положенням початкової і кінцевої точок траєкторії. 
 

 

 
2°. Потенціальна енергія в електриці.

 

 
 
Властивість потенціальності електростатичного поля дозволяє ввести поняття потенціальної енергії заряду в електричному полі. Для цього в просторі вибирають деяку точку (0), і потенційну енергію заряду q, розташованого в цій точці, приймають рівною нулеві.
 

 

Потенціальна енергія заряду q, розташованого в будь-якій точці (1) простору, відносно фіксованої точки (0) дорівнює роботі A10, яку виконає електричне поле при переміщенні заряда q з точки (1) в точку (0):

 

 
(В електростатиці енергію прийнято позначати літерою W, так як літерою E позначають напруженість електричного поля.)
 
В електриці фізичний зміст має не сама потенціальна енергія, а різниця її значень в двох точках простору.
 
Робота, виконана електричним полем при переміщенні точкового заряду q з точки (1) в точку (2), дорівнює різниці значень потенційної енергії в цих точках і не залежить від шляху переміщення заряду і від вибору точки (0).
 
A12 = A10 + A02 = A10 – A20 = Wp1 – Wp2

хиты: 258
рейтинг:0
Естественные науки
физика
атомная физика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь