пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Електробезпека

 

Електрообладнання, яким доводиться користуватися працівникам на підприємстві, являє собою потенційну небезпеку. Багато нещасних випадків відбувається при обслуговуванні найбільш поширеного електрообладнання, розрахованого на напругу 127-380 В.

Система організаційно-технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливих впливів електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики. Порушення вимог електробезпеки призводить до травм.

Електрична травма - травма, викликана впливом эл. струму і дуги. Сукупність таких травм - електротравматизм.

Електрична установка - сукупність машин, апаратів, ліній і допоміжного устаткування, призначених для виробництва, перетворення, трансформації, передачі і розподілу електричної енергії.

Причини електротравматизму

-         однофазне (однополюсне) дотик людини до неізольованих струмоведучих частин.

-         одночасний доторк людини до 2 струмоведучих неізольованих частин під напругою.

-         наближення на небезпечну відстань людини, до неізольованого від землі або до неізольованих струмоведучих частин під напругою.

-         дотик людини до металевих корпусів під напругою.

 

Біологічна дія струму на організм людини.

Проходячи через організм людини електричний струм робить 4 види впливу:

-         термічна дія – яка проявляється в опіках окремих частин, нагріванні до високих температур кровоносних судин, крові, нервів, серця, мозку, що викликає серйозний розлад.

-         електролітична дія - розкладання органічної рідини (лімфи і крові) із порушенням її складу.

-         механічна дія - (динамічне) розшарування, розрив тканин організму (м'язів серця, судин) у результаті електродинамічного ефекту; миттєвого вибухоподібного утворення пару від перегрітої струмом тканинної рідини і крові.

-         біологічне - подразнення живих тканин організму; порушення внутрішніх біоелектричних процесів, що протікають у нормальному організмі.

Дія струму може бути:

-         прямим (по тканинах)

-         рефлекторним (по нервових волокнах)

Ці дії струму приводять до різноманітних травм - місцевим і загальним. До місцевого відносяться електроопіки, електрознаки (мітки), металізація шкіри (електротатуювання), механічні пошкодження;електроофтальмія (запалення переднього відділу ока).

Опіки бувають: токові, контактні, дугові (супроводжуються обвуглюванням тканин).

Механічні ушкодження відбуваються через судорожне скорочення м’язів.

До загального відносять: ел удари - поражається або створюється загроза поразки всього організму через порушення нормальної діяльності життєво важливих органів (серця, мозку, легенів). 4 ступеня електроудари:

-         судорожне скорочення м'язів без втрати свідомості

-         судорожне скорочення м'язів із втратою свідомості, але зі збереженою роботою серця

-         втрата свідомості і порушення серцевої діяльності або подиху (або  того і іншого)

-         клінічна смерть - (відсутність подиху і кровообігу) перехідний процес від життя до смерті, що наступає з моменту припинення роботи серця і легенів. У людини відсутні ознаки життя, розширені зіниці (мозок погано постачається кров'ю), проте життєві процеси йдуть на старому рівні (мозок ще живий). Це дозволяє шляхом впливу на органи повернути постраждалого до життя. Першими гинуть клітини головного мозку (нейрони), дуже вразливі до кисневого голодування. Тому тривалість коми обмежується з моменту припинення серцебиття 5-7 хвилинами.

Біологічна смерть - необоротне явище, що характеризується припиненням біологічних процесів у клітинах організму, розпадом білкових структур. Наступає після клінічної смерті.

 Чинники, які впливають на враження електричним струмом:

·                    Ступінь небезпечної дії.

·                    Від роду струму (небезпечніше для людини - змінний струм);

·                    Розмір струму;

·                    Розмір напруги;

·                    Шлях струму (через життєво важливі органи);

Опір тіла людини (складається з опору верхнього прошарку шкіри й опору внутрішніх органів) від 1000 до 10 000 Ком;

Що призводить до зменшення опору:

Металізація; зволоження; захворювання шкіри; хронічні захворювання людини; нервово‑ психічний настрій; тривалість дії струму (із збільшенням дії струму опір зменшується); умови зовнішнього середовища. Опір тіла людини залежить від стану нервової системи людини, її фізичного розвитку. З віком різко знижується опір організму людини та ймовірнішим стає ураження найважливіших органів: легенів, серця, головного мозку

Людина починає відчувати змінний струм промислової частоти (50 Гц) приблизно з 1 мА (пороговий відчутний струм). При струмі 10... 15 мА виникає судорожне скорочення м'язів, яке весь час підсилюється, і людина не може звільнитися від контакту зі струмопровідною частиною (пороговий невідпускаючий струм). При 50 мА порушується дихання, а струм 100 мА призводить до фібриляції серцевих м'язів (табл. 1). Найнебезпечнішою є частота струму для людини — 50 Гц. Найнебезпечнішим є шлях струму: рука — ноги, рука — рука, особливо при проходженні струму через мозок, серце, легені.

 Найбільш небезпечним є змінний струм частотою 20 — 1000 Гц. Змінний струм більш небезпечний від постійного,  але це характерно для напруги до 250 — 300 В. При більших напругах небезпечним стає постійний струм. Деякі захворювання людини (хвороби шкіри, серцево-судинної системи, нервові хвороби) роблять її сприятливішою до електричного струму. Тому до обслуговування електричного обладнання допускаються особи, що пройшли спеціальний медичний огляд. На важкість ураження електрострумом впливає стан виробничого середовища. Наприклад, підвищена вологість приміщення збільшує небезпеку ураження.

Аналіз нещасних випадків, пов'язаних з дією електричного струму, дозволяє виявити їх основні причини, які можна об'єднати у такі групи:

— випадкове доторкання до струмопровідних частин, що перебувають під напругою;

— несправність захисних засобів, якими потерпілий доторкається до струмопровідних частин;

— поява напруги на металевих частинах електрообладнання (огорожах, карнизах, кожухах) у результаті пошкодження ізоляції струмопровідних частин електрообладнання, замикання фази на землю і т. ін.;

—— поява напруги на відключених частинах електрообладнання в результаті помилкового включення обладнання, замикання струмопровідних частин, розряд блискавки та ін.;

— виникнення крокової напруги на поверхні землі або підлоги, на якій стоїть людина, в результаті замикання проводу на землю, несправності заземлення.

Характеристика дії електричного струму на організм людини залежно від його виду та величини

Сила струму, мА

Змінний струм частотою 50 Гц

0,6 - 1,5

Початок відчуття: слабке свербіння, пощипування шкіри

2 - 4

Відчуття поширюється на зап'ястях, злегка зводить м'язи

5 -7

 

Больові почуття посилюються у всій кисті, судороги, слабкий біль у руці до передпліччя

8 -10

Сильний біль, судороги у руці, руки важко відривати від електроводів

10 - 15

Нестерпний біль у всій руці. Руки не можна відірвати від електроводів

20 - 25

Сильний біль. Руки миттєво паралізуються, відірвати їх від електроводівнеможливо, ускладнюється дихання

50 - 60

Параліч дихання. Порушується робота серця

80 - 100

Параліч дихання. При тривалості дії струму 3 сек.

300

Те саме, за менший строк

 

Технічні засоби електробезпеки.

Технічні засоби електронебезпеки включають: ізоляцію струмопровідних частин, захисне заземлення, замулення, захисне вимикання, малу напругу, вирівнювання потенціалів, електричне розділення, загороджувальні пристрої, запобіжну сигналізацію, блокування, знаки безпеки, засоби індивідуального захисту та інші.

Ізоляція — захист струмоведучих елементів обладнання, що за­безпечує її нормальну роботу і захист від ураження електричним струмом.

Захисне заземлення — навмисне електричне з'єднання металічних неструмоведучих частин електрообладнання, які можуть опинитися під напругою із заземляючим пристроєм. Ізоляція струмоведучих частин з устроями контролю. Забезпечує нормальну роботу електроустановок і захист від поразки током. Робоча ізоляція передбачається для захисту на випадок ушкодження робочої ізоляції. Ізоляція, яка складається з робочої і додаткової - подвійна. Поліпшена робоча ізоляція, що забезпечує ту ж ступінь захисту, що і подвійна, називається посиленою ізоляцією. Контроль ізоляції може бути періодичний і постійний. Вимірюється опір ізоляції мегометрами. Контроль здійснюється при приймально‑ здавальних іспитах електроустановок після монтажу, ремонту, при виявленні дефекту ізоляції і в установлені нормативні терміни. Нормування: найменше припустиме значення опору ізоляції нормується правилами устрою електроустановок: ‑для котушок, контакти, пускачі, силових щитів і освітлювальних установлень ПДУ не менше 0,5 МОм; ‑для повторних ланцюгів не менше 1МОм. Постійний контроль ізоляції здійснюється спеціальними приладами, що включаються в цеп разом з електроустановкою, автоматично контролюють опір установки, сигналізують про зниження опору ізоляції нижче припустимого значення.

Огородження і неприступність струмоведучих частин. Застосовується з метою виключення доторку зі струмоведучими частинами або наближення до них на небезпечну відстань. Головні вимоги: механічна й електрична тривалість.

 

Техніка безпеки при користуванні електроприладами.

Перед включенням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних порушень. Електроприлади повинні бути надійно заземлені згідно з правилами улаштування приладу. Забороняється працювати з електроприладами вологими руками. Не залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи всі прилади вимкнені. При виявленні або виникненні несправності в електроприладі негайно викликати електрика, що обслуговує прилад. Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.

Рятування життя людини, ураженої струмом, у багатьох випадках залежить від швидкості і правильності дій осіб, що здійснюють допомогу. Передусім потрібно якнайшвидше звільнити потерпілого від дії електричного струму. Якщо неможливо відключити електричне обладнання від мережі, потрібно відразу приступити до звільнення потерпілого від струмопровідних частин, не доторкаючись при цьому до потерпілого.

Заходи долікарської допомоги після звільнення потерпілого залежать від його стану, її потрібно надавати негайно, по можливості на місці події, одночасно викликавши медичну допомогу. Якщо потерпілий не знепритомнів, потрібно забезпечити йому на деякий час спокій, не дозволяючи рухатись до прибуття лікаря. Якщо потерпілий дихає рідко і судорожно, але прослуховується пульс, потрібно негайно зробити йому штучне дихання. При відсутності дихання, розширення зіниць і посиніння шкіри потрібно робити штучне дихання і непрямий масаж серця.

Надавати допомогу необхідно до прибуття лікаря, оскільки є багато випадків, коли штучне дихання і масаж серця повертали потерпілих до життя.

 

Правила поведінки на підприємстві при користуванні електроприладами.

1.         Користуватися електроспоживачами, шнури живлення яких мають триполюсну вилку з попереджуючим включенням заземляючого (зануляючого) проводу.

2.         Не вмикати в електромережу електроспоживачі, шнури живлення яких мають пошкоджену ізоляцію.

3.         Не вмикати в електромережу електроспоживачі, які мають пошкодження або ненадійно з’єднані з електрошнуром живлення, вилками, розетками та подовжувачами.

4.         Не вмикати електроспоживачі в розетки, які не мають захисних, направляючих.

5.         Не користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншою електроарматурою.

6.         Не застосовувати для опалення приміщень нестандартного(саморобного) електронагрівального обладнання або ламп розжарювання.

7.         При користуванні електроспоживачами, які мають окремий, самостійний провід заземлення, перед включенням його в електромережу перевірити наявність та надійність приєднаного проводу до відповідних клем.

8.         По можливості, уникати доторкання руками до металевих частин електроспоживачів, ввімкнених в електромережу.

9.         Не торкатися руками до обірваних та оголених проводів електромережі.

10.     Самостійно не замінювати зіпсовані електрозапобіжники, електролампи, не проводити ремонт електроспоживачів та електромережі.

11.     При прибиранні пилу з електроспоживачів, обов’язково вимикати їх  від електромережі.

12.     Не залишати без догляду працюючі електроспоживачі.

13.     По закінченні робочого дня вимкнути вимикач на електроспоживачі та відєднати провід живлення від розетки електромережі. При цьому слід пам’ятати, що від’єднуючи вилку електроспоживача від розетки, її слід тримати за корпус, а не смикати за провід живлення, бо можна висмикнути один з проводів і потрапити під дію електричного струму.

 

Дії працюючих при ураженні електричним струмом.

При ураженні електричним струмом слід негайно звільнити потерпілого від його дії шляхом вимкнення електричного струму або відриванням його від джерела струму тримаючись за одяг потерпілого, якщо він сухий, чи ставши на гумову ковдру, суху дошку, картон, фанеру, брезент.

  Якщо потерпілий опинився у стані непритомності, слід забезпечити йому приплив свіжого повітря, розстібнути тісний одяг, дати нюхати нашатирний спирт, обризкати водою, розтирати і розігрівати тіло.

  Негайно викликати швидку медичну допомогу по телефону 03.

  При рідкому та судорожному диханні потерпілого, слід робити йому штучне дихання.

  Штучне дихання – це лікарський засіб, метою якого є відновлення природнього дихання потерпілого. Засіб штучного дихання являє собою механічний, ритмічний вплив на грудну клітину та дихальні м’язи потерпілого. При цьому створюється газообмін у легенях і поступово може відновитися природне дихання.

  Допомогу потерпілому повинні надавати дві особи:

-  одна з них накладає долоню на нижню третину грудей і створює поштовхи на груди з частотою приблизно 50-ти поштовхів на хвилину.

Стискання серця між грудьми та хребтом призводить до виштовхування крові із серця в судини і сприяє відновленню кровотоку.

-  друга, щільно притуливши свої губи до роту потерпілого, вдуває в його   легені повітря. При цьому грудна клітка розширюється і утворюється пасивний вдих. Коли надаючий допомогу відсторонюється, грудна клітка потерпілого спадає і в нього утворюється пасивний вдих. Надання допомоги потерпілому продовжувати до прибуття кваліфікованої медичної допомоги.

-    При отриманні потерпілим опіків, потрібно, не торкаючись руками обпечених мість, обережно накласти на пошкоджені місця стерильну пов’язку і відвести потерпілого до медичного закладу.

 


25.12.2015; 04:19
хиты: 68
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь