пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Відмінність цивільно-правового захисту від кримінально-правового

Цивільно-правовому захистові притаманні свої специфічні методи та засоби, які істотно різняться від існуючих в інших галузях права. Безперечно, цивільне право, як і інші галузі права, має на меті виховання громадян і юридичних осіб у дусі поваги до власності інших осіб, утримання від порушень прав власників. Ця мета досягається за допомогою спеціальних цивільно-правових методів та засобів.

Специфіка цивільно-правового захисту права власності насамперед полягає у застосуванні таких юридичних механізмів (засобів чи способів), які забезпечують, як правило, усунення перешкод у здійсненні права власності та відновлення майнового становища потерпілого власника за рахунок майнових благ порушника чи іншої зобов'язаної особи. Цьому не можуть сприяти повною мірою норми інших галузей права, зокрема кримінального, санкції якого в першу чергу спрямовані на особу порушника чи на його майно у вигляді міри покарання (конфіскація, штраф). Більше того, в багатьох випадках потерпіла від злочину особа може бути заінтересована не у притягненні злочинця до кримінальної відповідальності, а у відшкодуванні завданих матеріальних збитків, у поверненні викраденого майна, що досягається вже засобами цивільного права. Саме в цьому і полягають специфіка та переваги цивільно-правового захисту. По-різному порушуються справи про захист честі і гідності. Справи про притягнення до кримінальної відповідальності порушуються

порядку приватного обвинувачення, а про цивільно-правовий захист - шляхом подання позовної заяви. Порушення кримінальної справи можливо лише щодо громадян, які відповідно до закону можуть нести кримінальну відповідальність. Цивільно-правові засоби дозволяють здійснити захист честі, гідності та ділової репутації від організацій, а також недієздатних ліц.

Цивільний закон охороняє честь, гідність та ділову репутацію як громадян, так і організацій, кримінальний - тільки громадян.

Мета цивільно-правового захисту - відновлення порушеного немайнового інтересу. Мета кримінально-правового захисту - перш всього покарання особи, яка вчинила злочин у вигляді умисного поширення завідомо неправдивих, ганьблять іншу особу вигадок, що принижують його честь і гідність. Образа тягне за собою ті ж покарання, але з іншими термінами.

 

96.


23.12.2015; 20:25
хиты: 88
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь