пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особисті немайнові права

— це такі права, що належать кожній фізичній особі від народження або за законом, тісно пов'язані із фізичною особою та не мають економічного змісту.

Фізична особа володіє особистими немайновими правами довічно, вона не може відмовитися від них та не може бути позбавлена цих прав (ст. 269 ЦК України).

Основні риси особистих немайнових прав фізичної особи:

належать кожній фізичній особі від народження або за законом. Підставою їх виникнення є певні юридичні факти (факт народження, факт досягнення пев­ного віку, інші юридичні факти, передбачені законом). Незважаючи на те, що більшість особистих немайнових прав належить фізичній особі від народження, виникнення деяких закон пов'язує саме із настанням певних життєвих обставин. Наприклад, право на зміну імені має особа, яка досягла 16 років;

тісно пов'язані із фізичною особою, є природними та не можуть бути відчу­жені;

не мають економічного змісту. Вартість особистих немайнових прав у грошовому еквіваленті визначити неможливо;

належать фізичній особі довічно.

Характерними ознаками особистих немайнових прав є те, що вони:

o мають нематеріальний характер;o за своїм характером е абсолютними правами;o належать кожній без винятку фізичній особі та спрямовані на її розвиток;

o їх виникнення та припинення пов'язане, як правило, із народженням та смертю фізичної особи і більшості з них вона не може бути позбавлена.

Необхідність класифікації особистих немайнових благ зумовлена необхідністю з'ясувати їх спільні риси та особливості для того, щоб можна було не лише належним чином реалізовувати ці права, а й гарантувати та захищати. У ЦК України особисті немайнові права законодавець поділив на два види:

o особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи;

o особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи.

 

88. 


23.12.2015; 20:25
хиты: 74
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь