пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Види некомерційних юридичних осіб (непідприємницьких товариств)

Непідприємницькі товариства — це товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Некомерційні товариства можуть створюватися в організаційно-правових формах, передбачених ЦК або іншими законами.
Крім того, чинне законодавство передбачає створення неко- мерційних організацій у інших (крім товариств) формах.
Наприклад, непідприємницькими організаціями є релігійні громади (парафії, церкви тощо), інші релігійні організації (монастирі, релігійні братства, місії, навчальні заклади). Створення і діяльність таких некомерційних юридичних осіб регулюються ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23 квітня 1991 р.
Діяльність недержавних організацій, головною метою яких є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій осіб передбачена ЗУ «Про благодійництво та благодійні організації» від 1 вересня 1997 року. Діяльність таких організацій є безкорисливою, такою, що не передбачає одержання прибутків від неї. Благодійниками, за змістом зазначеного Закону, можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Благодійна організація має право здійснювати щодо майна та коштів, які єу.її власності, будь-які угоди, що не суперечать її статутним цілям і законодавству України.
Джерелом формування майна та коштів благодійної організації не можуть бути кошти, одержані від здійснення діяльності, що передбачає одержання прибутків.
Різновидом непідприсмницьких організацій є торгово-промислові палати. Вони створюються на підставі ЗУ «Про торгово- промислові палати в Україні» від 2 грудня 1997 р.
Непідприємницькі товариства (споживчі кооперативи, об’єднання громадян тощо) й установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю займатися підприємництвом, тобто здійснювати діяльність, спрямовану на систематичне отримання прибутку.
Але така діяльність допускається за двох умов: 1) якщо вона не заборонена законом для даної юридичної особи або для даного виду юридичних осіб; 2) якщо вона відповідає меті, задля якої була створена юридична особа, і сприяє її досягненню (ст.86 ЦК).

 

 

 

 

 

 

39 .


23.12.2015; 20:17
хиты: 84
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь