пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Реорганізація

 – перебудова, перетворення будь-якої установи, підприємства, організації, структури управління тощо. В результаті реорганізації юридична особа може як припинити існування, так і продовжити господарську діяльність в новому статусі. Припинення існування юридичної особи відбувається при таких формах реорганізації, як приєднання, поділ, злиття. Продовження існування юридичної особи в новому статусі відбувається при таких формах реорганізації, як виділення та перетворення.

Згідно зі статтею 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам – правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Припинення юридичної особи шляхом реорганізації здійснюється за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних державних органів.

 Існує п’ять форм реорганізації: -     злиття (об`єднання);-     приєднання. -     поділ-     виділення; -     перетворення.

 Злиття – об`єднання двох або більше юридичних осіб в одну нову юридичну особу, при цьому ці юридичні особи припиняють своє існування і передають свої права та обов’язки новоствореній юридичній особі.

Приєднання – це приєднання однієї або декількох юридичних осіб до іншої юридичної особи. При цьому ці особи припиняють своє існування, а їх права та обов’язки переходять до юридичної особи, до якої вони приєдналися.

Поділ – виникнення двох або більше юридичних осіб шляхом поділу існуючої юридичної особи, яка припиняє своє існування, при цьому новостворені юридичні особи є правонаступниками у частині, обумовленої їх статутними фондами. У разі поділу товариства до нових товариств, які виникли в результаті цього поділу, переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права та обов’язки реорганізованого товариства.

Виділення – відокремлення однієї або більше юридичних осіб від однієї існуючої юридичної особи; до новоствореної юридичної особи переходить частина майнових прав та обов’язків, що має існуюче підприємство.

Перетворення – це спосіб реорганізації, який передбачає зміну форми власності або реорганізаційно-правової форми юридичної особи без припинення її існування. При перетворенні одного товариства в інше до товариства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права та обов’язки колишнього товариства.

Основні етапи реорганізації:

-     прийняти рішення вищим органом товариства (його учасниками, власником) про реорганізацію товариства;

-     повідомити про прийняте рішення щодо реорганізації відповідні державні органи влади; -     здійснити відповідне повідомлення в засобах масової інформації про припинення юридичної особи;

-     погодити певні дії з відповідними органами державної влади на припинення юридичної особи;-     виявити кредиторів; -  скласти передавальний акт або розподільчий баланс; -     перереєструватися в органах державної реєстрації;

-     здійснити реєстрацію або скасувати реєстрацію випуску акцій в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (для акціонерних товариств).

 

31. 


23.12.2015; 20:07
хиты: 94
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь