пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

П

  1. Предмет макроекономіки – механізм функціонування економіки, який являє собою сукупність зв’язків між окремими макроекономічними процесами та явищами. 
  2. Підприємницький сектор – сукупність усіх підприємств зареєстрованих в межах країни і створених для виробництва і реалізації благ.
  3. Повна зайнятість ресурсів -  стан економіки, за якого кількість вакансій відповідає чисельності безробітних або перевищує його, тобто такий стан, за якого немає незайнятих, які бажають працювати.
  4. Податки – це фінансові відносини між державою та платником податків з метою створення загально-державного централізованого фондів грошових коштів необхідних для виконання державних ф-цій.
  5. Прямі податки – вилучаються безпосередньо у власників майна. Поділяються на реальні та особисті податки. 
  6. Пропорційні податки - податки, ставка яких не залежить від величини оподатковуваного доходу.
  7. Прогресивні податки - податки, у яких середня податкова ставка підвищується зі збільшенням рівня доходу. 
  8. Пропозиція грошей - для вимірювання грошової пропозиції використовуються грошові агрегати. Мs = C+D ( C-готівка; D-депозити ). image118.jpg
  9. Помірна інфляція – приріст цін, який вимірюється від 0 до 10 відсотків на рік.

  10. Природне безробіття – характеризує найкращій для економіки резерв робочої сили,, спроможний швидко здійснювати міжгалузевий, міжрегіональне переміщення залежно від попиту і пропозиції робочої сили. 

  11.  Протекціонізм - економічна політика держави, направлена на підтримку національної економіки(захист власного виробника). Здійснюється за допомогою торгово-політичних бар'єрів, які захищають внутрішній ринок від ввезення іноземних товарів, знижують їх конкурентоспроможність в порівнянні з товарами національного виробництва.

  12. Платіжний баланс - це балансовий рахунок міжнародних операцій як вартісне вираження всього комплексу світогосподарських звязків країни у формі співвідношення надходжень та платежів.
  13. Паритет купівельної спромо жності – принцип визначення валютного курсу на основі співвідношення іноземних та національних цін.

    Піднесення (зростання) – фаза економічного циклу, яка виникає після закінчення фази пожвавлення і відображає збільшення виробництва порівняно з попереднім циклом.

    Повна зайнятість – зайнятість в умовах природного безробіття і виробництва ВВП на потенційному рівні.

    Податки автоматичні чисті – чисті податки, величина яких змінюється залежно від змін ВВП як податкової бази.

    Податки автономні чисті – чисті податки, величина яких не залежить від ВВП як податкової бази.

    Податки неприбуткові – усі податки, за мінусом прибуткових. Вони включають продуктові та інші податки, об'єктом обкладання яких є не дохід.

    Податки чисті – валові податки за мінусом трансфертних платежів.

    Податки чисті продуктові – продуктові податки за мінусом субсидій.

    Пожвавлення – фаза економічного циклу, яка виникає після закінчення фази депресії і створює передумови для піднесення виробництва.

    Політика дешевих грошей – монетарна політика, спрямована на зниження відсоткової ставки з метою стимулювання ділової активності.

    Політика дорогих грошей – монетарна політика, спрямована на підвищення відсоткової ставки з метою стримання ділової активності.

    Помилки та упущення – автономна стаття платіжного балансу, яка відображає неточності в обліку зовнішньо економічних операцій , пов'язані з часовими та вартісними розбіжностями між митною та банківською статистикою.

    Попит на гроші для угод – попит на гроші, що використовуються як платіжний засіб.

    Попит на гроші як активи – попит на гроші, що використовуються як засіб збереження вартості.

    Поточні рахунки (депозити) – безстрокові внески в ощадні установи.

    Продуктові (непрямі) податки – податки на товари та послуги, які встановлюються у вигляді надбавки до ціни виробника (податок на додану вартість, акцизний збір, мито тощо).

    Продукція проміжна – частина валового випуску, яка використовується для виробництва товарів та послуг і прибирає форму матеріальних витрат на виробництво. 


21.12.2016; 00:44
хиты: 101
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь