пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

71.Національний банк України та його роль у вітчизняній економіці

В Україні центральним банком є Національний банк України (НБУ). Він являє собою перший рівень банківської системи. НБУ створений згідно із Законом Украї- ни «Про банки і банківську діяльність» і діє на підставі Закону «Про Національний банк України».

Основна функція Національного банку України — це організаційне забезпе- чення грошово-кредитної політики (ГКП).

Національному банку надане монопольне право на випуск грошей в обіг. Казначей- ство ж Міністерства фінансів України не має права емісії грошей і здійснює фінан- сування державних витрат у межах доходів, що надійшли в бюджет, а також отрима- них кредитів. Цим самим забезпечується кредитна основа сукупного грошового обігу України. Національний банк України як емісійний центр країни здійснює випуск в обіг грошей на кредитній основі. Це відбувається шляхом кредитування комерційних банків, уряду, а іноді й великих підприємств. Для цього банк прогнозує необхідну для розвитку економіки грошову масу (як готівкову, так і безготівкову), стежить за співвідношенням грошей в обох сферах грошового обігу

Отже, НБУ, використовуючи названі канали емісії грошей, збільшує свої акти- ви – переважно у формі боргових зобов’язань. Збільшення активів приводить до відповідного зростання його пасивів — створення грошей.

Національний банк України був створений у 1991 р. Він являє собою систему єди ного банку, що включає в себе центральний апарат, розташований у Києві, Крим- ське республіканське і 24 обласні управління. Управління НБУ діють від його імені в межах наданих їм повноважень і функцій. Вони підзвітні Правлінню банку. До функціональних підрозділів НБУ належать обчислювальні, розрахунково- касові центри, регіональні і Центральна розрахункові палати. Структурним підрозді- лом НБУ виступає апарат інкасації. Керівним органом НБУ є Правління, яке очолює Голова Правління

Як розрахунковий центр країни, НБУ встановлює правила проведення безготів- кових розрахунків господарськими суб’єктами, а також організовує розрахунки між комерційними банками в Україні. Він представляє інтереси держави у відносинах з центральними банками інших країн, у міжнародних фінансово-кредитних установах.

Як банк банків, він веде рахунки комерційних банків, здійснює їхнє розрахунково- касове обслуговування, надає кредити комерційним банкам, установлює правила функціонування мі НБУ організовує касове виконання бюджету банківською системою України, на- дає кредити уряду. На нього покладене виконання операцій щодо розміщення дер- жавних цінних паперів, обслуговування внутрішнього державного боргу. Крім того, на Національний банк покладене виконання операцій, пов’язаних із функціонуванням валютного ринку України. Він, за узгодженням із Кабінетом Міні- стрів, установлює офіційний курс національної грошової одиниці, створює валютні резерви, організовує операції з монетарними металамижбанківського кредитного ринку в Україні.

 


17.12.2016; 22:43
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь