пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42.Котирування валют

Валютний курс - це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни. Ціни на вільному міжнародному валютному ринку визначаються виходячи з попиту і пропозиції на певну валюту, у країнах з обмеженим ступенем конвертації ціна національної валюти встановлюється центральним банком.

Фіксування курсу національної грошової одиниці в іноземній називається валютним котируванням. При цьому курс національної грошової одиниці може бути встановлений у формі як прямого котирування:  (1, 10, 100 од. іноземної валюти = х од. національної валюти),Ø так і зворотного котирування:  (1, 10, 100 одиниць національної валюти = х од. іноземної валюти).Ø У більшості високорозвинутих країн світу використовується пряме котирування. Котирування здійснюється тільки щодо п’яти валют (див. раніше), найчастіше до до- лара США. Для професійних учасників валютних ринків поняття «валютний курс» не існує. Воно розпадається на курс покупця і курс продавця.  курс покупця (bid rate) — це курс, по якому банк-резидент купує іноземнуØ валюту за національну;  курс продавця(offer rate) — це курс, по якому він продає іноземну валюту заØ національну.

За оберненого котирування визначається кількість іноземної валюти, яка по- трібна для купівлі одиниці національної валюти, наприклад: 1 грн = 0,12 центів.

Отже, при непрямому котируванні для переведення суми в іноземній валюті в ек- вівалентну їй суму в національній валюті її необхідно поділити на курс (1дол. / 8,02 грн = 0,12 центів). При непрямому котируванні, на відміну від прямого, курс купівлі іноземної валюти буде більшим від курсу її продажу.


17.12.2016; 21:34
хиты: 90
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь