пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12. Соціяльні функції грошей.

 

Соціальні функції грошей тісно переплітаються з функціями культури, як такої, оскільки гроші в деякому сенсі, самі по собі культура, її зріз ...

Таким чином, соціальними функціями грошей є:

1) традиційна функція грошей історико-культурологічна. В умовах глобалізму відбувається стирання національних особливостей у всіх сферах суспільного життя, в тому числі, у грошовому обігу. З 2002 р. в 12 країнах Європейського союзу єдиної валютної одиницею став євро.На всіх купюрах зникли колишні історико-культурологічні характеристики, що відображаються у ідеолограммах. На реверсі монет тепер зображені абстрактні картинки-графіті, а не символіка ЄС (12 зірок). На аверсі-національна символіка, що не мають нічого спільного з реальною історією, конкретними подіями і діяльністю історичних особистостей країн Західної Європи. Це одна з негативних сторін процесуглобалізації, стираючого традиційну соціальну функцію грошей - історико-культурологічну. З точки зору соціальної - це шлях до ерозії масового патріотичної свідомості і заміну його космополітичним.

2) Друга соціальна функція - статусна - відображає вплив грошей на соціальний статус особистості як інтегративний показник становища людини в суспільстві, в конкретних сферах життєдіяльності. Гроші у формі засоби оплати праці працівника завжди значною мірою визначали його положення і соціальні можливості.

3) Третя соціальна функція грошей, пов'язана зі статусної, - соціально - стратификационная відображає вплив грошей на неухильну соціальну диференціацію суспільства за рівнем доходів і якості життя, що веде до соціальної поляризації на бідних і багатих. Це явище отримало визначення «соціального розлому». У результаті до початку XXI століття Росія стала країною глибокої соціальної поляризації, в якій рівень життя 10% найбільш багатого населення мінімум в 15-20 разів вище, ніж 10% найменш забезпеченого населення. 36% населення живуть нижче рівня бідності.

 


16.12.2016; 19:46
хиты: 124
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь