пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Штрафні санкції (в тч 44) (45)


ГК розуміє під штрафними санкціями господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Таким чином, штрафні санкції:а) завжди застосовуються у вигляді грошової суми;б) підставою застосування штрафних санкцій є:- порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності;- невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання;в) суб'єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері господарювання;г) законом щодо окремих видів зобов'язань може бути визначений розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається.
За загальним правилом розмір штрафних санкцій передбачається законом чи договором. Пріоритет у визначенні розміру санкцій надається закону.
ГК передбачає різні способи встановлення розміру санкцій договором:- У відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання;- у певній, визначеній грошовій сумі;- У відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання;- у кратному розмірі до вартості товарів.
Певні особливості має встановлення санкцій за порушення господарського зобов'язання, в якому хоча б одна сторона є суб'єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов'язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов'язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту. За такі порушення штрафні санкції застосовуютьсяу таких розмірах:за порушення умов зобов'язання щодо якості  товарів  стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних  товарів;за порушення строків виконання зобов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів , з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

23.06.2017; 06:26
хиты: 102
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь