пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Стандартизація та сертифікація як засіб державного регулювання економіки(35.)

Стандартизація— це діяльність, що полягає в установленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування в певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар'єрів у торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву.Об'єктами стандартизації є продукція, процеси та послуги, зокрема матеріали, складники, обладнання, системи, їх сумісність, правила, процедури, функції, методи чи діяльність, персонал і органи, а також вимоги до термінології, позначення, фасування, пакування, маркування, етикетування.
Суб'єктами стандартизації є:- центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері стандартизації. Таким органом є Міністерство економічного розвитку і торгівлі
Під сертифікацією розуміється процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем екологічного управління, персоналу встановленим законодавством вимогам. Питання сертифікації регулює Закон України "Про підтвердження відповідності".
Здійснення сертифікації буває:
1)в законодавчо регульованій сфері - сфері, в якій вимоги до продукції та умови введення її в обіг регламентуються законодавством. Такий вид сертифікації застосовується для окремих видів продукції, яка може становити небезпеку для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля.
2)в законодавчо нерегульованій сфері — сфера, в якій вимоги до продукції та умови введення її в обіг не регламентуються законодавством.


23.06.2017; 00:39
хиты: 98
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь