пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Договір електропостачання: загальна характеристика, ознаки, умови.(63)


Договором енергопостачання є господарський договір, за яким енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов’язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.
Договір енергопостачання є консенсуальним, двостороннім та оплатним договором.
Предметом цього договору є енергія у вигляді електричного струму, теплова енергія у вигляді пару, гарячої або перегрітої води. 
Сторонами договору енергопостачання вважаються енергопостачальник та споживач. Виходячи з легального визначення договору енергопостачання (ч. 1 ст. 275 ГК), можна стверджувати, що енергопостачальником у договорі енергопостачання може бути виключно суб'єкт господарювання – юридична особа, а точніше підприємство. 
Споживачем у договорі енергопостачання може бути виключно суб'єкт господарювання, у тому числі суб'єкт підприємництва, а також юридична особа – не господарюючий суб'єкт. 
Зміст договору енергопостачання становлять умови, які визначаються на розсуд сторін і погоджуються ними, та умови, що приймаються сторонами як обов’язкові відповідно до законодавства. З-поміж інших до розряду обов’язкових умов договору енергопостачання відносяться істотні умови. Зазвичай, до істотних умов договору енергопостачання, тобто умов без досягнення згоди за якими він не може вважатися укладеним, відносяться:
предмет договору енергопостачання, тобто зазначення виду енергії, що підлягає постачанню;
кількість та якість енергії;
строки постачання енергії;
ціна енергії;
режими постачання енергії;
відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору.
Водночас необхідно зазначити, що обсяг істотних умов того чи іншого договору енергопостачання може варіюватися в залежності від виду енергії, що постачається. Це пов’язано з тим, що істотні умови договорів постачання різних видів енергії переважно встановлюються спеціальними нормативно-правовими актами у відповідній сфері енергопостачання.


23.06.2017; 00:39
хиты: 99
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь