пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дозвільна система у сфері господарської діяльності.(36)


Однією із найактуальніших проблем в регуляторному середовищі країни є правове регулювання дозвільної системи у сфері господарської діяльності.Основною метою цього Закону є упорядкування процедур видачі документів дозвільного характеру та запровадження основних принципів державної політики з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності. Дозвільна система у сфері господарської діяльності – це сукупність урегульованих законодавством відносин, які виникають між дозвільними органами, адміністраторами та суб’єктами господарювання у зв’язку із видачею документів дозвільного характеру.
Зазначеним законодавчим актом встановлено ряд вимог до дозвільної системи у сфері господарської діяльності. Так, статтею 4 визначено, що виключно законами, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюється:- необхідність одержання документа дозвільного характеру;- дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру;- платність або безоплатність видачі документа дозвільного характеру;- строк прийняття рішення про видачу або відмову у видачі документа дозвільного характеру;- вичерпний перелік підстав для відмови у видачі та анулювання документа дозвільного характеру;- можливість набуття суб’єктом господарювання права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності за декларативним принципом.
Дозвільні центри переконливо довели свою ефективність. Завдяки їх роботі скорочено строки отримання документів дозвільного характеру, зменшено витрати суб’єктів господарювання. Проте, попри ефективність діяльності центрів існують і проблеми, що заважають їх належному функціонуванню. Основними з - поміж них є: неналежне матеріально-технічне забезпечення зазначених центрів, недостатнє представництво місцевих дозвільних органів, що беруть участь у роботі дозвільних центрів та недостатня робота місцевих органів влади з популяризації діяльності дозвільних центрів через засоби масової інформації, з огляду на що, спільно з міжнародними експертами проводяться семінари – тренінги для адміністраторів, під час яких обговорюються питання взаємодії адміністраторів і посадових осіб місцевих дозвільних органів та документообіг між ними.Отже, позитивні зрушення у реформуванні дозвільної системи у сфері господарської діяльності також були досягнуті шляхом запровадження європейського принципу видачі дозвільних документів – принципу організаційної єдності, що передбачає створення в регіонах дозвільних центрів та запровадження посади адміністратора, основним завданням якого є організація видачі документів дозвільного характеру.


23.06.2017; 00:39
хиты: 98
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь