пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

П

пул — це форма об'єднання підприємств, коли прибуток всіх учасників акумулюється в єдиному фонді, а потім розподіляється між ними у заздалегідь установленій пропорції.

Предмет вивчення ІЕ та ЕД як науки є розвиток г-ва окремих країн та процеси їх наукового осмислення представниками економічної науки.

Промисловий переворот — перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який розпочався в Англії у другій половині XVIII ст. і впродовж XIX ст. поширився на інші країни Європи, США та Японію.

Протекціонізм – економічна політика держави спрямована на захист національного виробника від іноземної конкуренції шляхом запровадження високих мит та заборони імпорту товарів.

Продрозкла́дка  — система примусової заготівлі сільськогосподарських продуктів в 1918-21 роках, введена рішеннями Раднаркому у Радянській Росії і поширена на територію УНР військовою силою.

Продподаток, продовольчий податок — натуральний податок з селянських господарств, введений у країні замість продрозкладки.

Привласнює господарство - один з чотирьох принципів виробництва, господарство з переважаючою економічної роллю полюваннязбиральництва ірибальства, що відповідає найдревнішої стадії господарсько-культурній історії людства. "Присвоюється" ця стадія називається досить умовно, так як діяльність мисливців, збирачів і рибалок не обмежується простим привласненням, а включає ряд досить складних моментів як в організації праці, так і в переробці продукції, що вимагає різноманітних технічних навичок.

промисловий переворот — перехід від ручногоремісничо-мануфактурного до великого машинногофабрично-заводського виробництва, який розпочався в Англії у другій половині XVIII ст. і впродовж XIX ст. поширився на інші країни Європи,США та Японію. Важливою складовою промислової революції було впровадження у виробництво і транспорт робочих машин і механізмів, які замінили ручну працю людей; створення самостійної машинобудівної галузі.

 

Перебудо́ва  — загальнаназвасукупностіполітичних і економічних реформ, щопроводилися в СРСР у 19851991 роках.

Посткейнсіанство — напрям у політичній економії, що сформувався в 70-х роках XX століття внаслідок деякого оновлення кейнсіанства та інших течій, головним чином інституціоналізму.

Пла́нМарша́лла — програма економічної допомоги Європі після Другої світової війни. Висунуто 1947 року держсекретарем США Джорджем К.

Політика Дирижизму - політика активного втручання в управління економікою з боку держави в середині сорокових років ХХ в . у Франції.

Поліс  — місто-держава, міська громада, особлива форма соціально-економічної та політичної організації суспільства, типова для Стародавньої Греції та Риму. З певними застереженнями полісами можна називати також фінікійські міста-держави класичного часу (зокрема, фінікійські колонії) та поселення, що їх засновували володарі Азії і Африки за грецьким або римським зразком. Зазвичай під полісом розумілося не поселення як таке, а насамперед міська громада, колектив громадян певного міста. Територія полісу складалася з міста (або міст) та сільської округи (хори), з розташованими на ній землеробськими поселеннями.

 

Полю́ддя (від «ходіння по людях») — збирання данини у формі натурального оброку з підлеглого населення в Київській Русі, що його провадив кожної осені київський князь або його намісник.

Періодизація – це встановлення хронологічно послідовних етапів у суспільному розвитку.

Первісна доба – найбільш тривалий період розвитку людства. Вона розпочинається з часу появи людства на Землі ( близько 5 млн. років до н.е.) і завершується формуванням класового суспільства і виникненням держави (4-3 тис. до н.е.).

Первіснообщинний лад — перша суспільно-

економічна формація, що існувала в усіх народів на ранній стадії їхнього розвитку.

Привла́снююче господа́рство — перша в історії форма господарювання, коли люди споживали готові продукти природи, не докладаючи зусиль: впольовували диких тварин, збирали їстівні рослини та плоди, рибалили.

Палеолі́т— давня кам'яна доба, найдавніший період людського суспільства.. Кінець палеоліту датується близько 13 тис. років тому

Пе́рший зако́н Ґо́ссена — закон насичення потреб: зі збільшенням кількості даного блага гранична корисність його зменшується, а за умови повного задоволення потреб споживача вона дорівнюватиме нулю.

Прекарій - умовне земельне володіння в епоху раннього Середньовіччя, яке великий земельний власник передавав у користування (на кілька років або довічно) безземельній або малоземельній людині на його письмове прохання, за що одержувач землі (прекарист) повинен був платити оброк, в деяких випадках - виконувати панщину на користь власника.


13.06.2016; 10:48
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь