пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Н

неолі́т, Нова́ ка́м'яна— новий кам'яний вік (8-поч. 3 тис. до н. е.), що заступив палеоліт і мезоліт та передував мідному віку, заключний період кам'яної доби.

Незале́жність — можливість приймати самостійні рішення, які підкорюються власним бажанням та інтересам і не потребують зовнішніх вказівок та наказів. Незалежність для держави - політична самостійність, відсутність підлеглості, суверенітет.

Народовладдя – це синтез, поєднання тих, ким управляють, з владою тих, хто управляє. Воно є вихідною точкою до розуміня того, що є демократія.

Націона́льнийдохі́д — це сукупність усіх доходів в економіці домашніх господарств і підприємців незалежно від того, де вони використовують ресурси — у своїй країні чи за межами своєї країни.

Невидима рука ринку – економічна людина шукає вигоду для себе, але невидима рука спрямовує до мети, що не входили до її інтересів (сусп. інтереси).( популярна метафора, вперше використана Адамом Смітом у роботі Дослідження про природу і причини багатства народів для опису механізму впливу індивідуальних інтересів на максимізацію суспільного багатства)

Парадокс А. Сміта: чому, незважаючи на те, що вода для людини набагато корисніша, ніж алмаз, ціна на алмаз набагато вища?

Націоналіза́ція — вилучення з приватноївласностіосіб у власність державиземлі, промислових і транспортнихпідприємствабоцілихгалузей народного господарства.

Науко́во-техні́чнийпрогре́с — це поступальний рух науки і техніки, еволюційний розвиток усіх елементів продуктивних сил суспільного виробництва на основі широкого пізнання і освоєння зовнішніх сил природи, це об'єктивна, постійно діюча закономірність розвитку матеріального виробництва, результатом якої є послідовне вдосконалення техніки, технології та організації виробництва, підвищення його ефективності.

Неокласичний напрям економічної теорії виник у 70-х pp. XIX ст. як альтернативний класичній політичній економії та марксизму.

Новий курс— заходи із запровадження централізованого планування і стимулюванняекономіки США, які здійснювались адміністрацією президента США Франкліна Делано Рузвельта задляподолання Великоїдепресії в періодміж 1933 і 1940 рр.

Нова історична школа- напрямок вульгарної буржуазної політичної економії, що склалося в 70-80-х рр.. 19 в. і розвивалося переважно в Німеччині до 30-х рр.. 20 в. Безпосередня спадкоємиця старої історичної школи. Представники школи виправдовували агресивну політику німецького імперіалізму, виступали проти революційного робітничого руху та його ідеології - марксизму-ленінізму. Н. і. ш., як і стара історична школа.

Неокейнсіанство - школа макроекономічної думки, що склалася в післявоєнний період на основі праць Джона Кейнса

Новихіндустріальнихкраїн (НІК) відносять ряд країн Азії та Америки, щохарактеризуютьсявисокими темпами економічногозростання.

Неоінституціоналізм - це напрям сучасної економічної думки, який розвиває методологію, теорію, традиції американського інсти-туціоналізму кінця XIX - початку XX ст.

Націоналіза́ція — вилучення з приватної власності осіб у власність держави землі, промислових і транспортних підприємств або цілих галузей народного господарства.

Науково-технічнареволюція є якіснимстрибком у розвиткупродуктивних сил суспільстванаосновідокоріннихзрушень у науковихзнаннях.

Нова́ економі́чна полі́тика (неп) — економічна політика, яка проводилася в Радянських республіках починаючи з 1921 року. Була прийнята весною 1921 року X з'їздом РКП(б), змінивши політику «воєнного комунізму», що проводилася в ході Громадянської війни.

Неолітична революція — історичний період переходу в епоху неоліту від привласнюючого до відтворюючого типу господарства, це пов'язано з виникненням тваринництва, землеробства.


13.06.2016; 10:48
хиты: 81
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь