пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

К

капіталі́зм — суспільний лад, економічна система виробництва та розподілу, заснована на принципах приватної власності, особистої ініціативності, раціональності та ефективності використання наявних ресурсів, максимізації прибутку (капіталу).

Колоніза́ція — заселення незайманих земель або захоплення чужих територій із подальшим їхнім заселенням.

Колоніальна політика — діяльність держави, економічно та політично більш розвиненої, спрямована на включення до кола свого впливу та остаточне підкорення іншої держави, менш сильної, або ж народів, що знаходяться на нижчому щаблі розвитку і, часто, ще не завершили державного оформлення, а також утримання держави чи народу у своїх руках

Колонат - особлива форма виробничих взаємовідносин між безпосереднім виробником і великим землевласником, найбільш поширена система земельного володіння в пізній Римській імперії.

Коопера́ція—це форма організації економічної діяльності людей і організацій, для спільного досягнення загальних цілей або задоволення потреб.

Картель—це договірне об'єднання підприємств однієї галузі для різних напрямків спільної комерційної діяльності.

Концерн-це об'єднання формально самостійних підприємств різних галузей виробництва, транспорту, торгівлі, банків і страхових компаній на основі повної фінансової залежності від власників контрольного пакету акцій. 

Конфіскація є одним із видів адміністративних, який полягає в примусовій безоплатній передачі предмета, що став знаряддям вчинення чи об'єктом адміністративного правопорушення.

Концепція Форда—Тейлора—Друкера — концепція промислового перевороту, що пояснює характер розвитку масових ринків у розвинених національних економіках повоєнного часу за рахунок низки чинників.

Кейнсіа́нство — у економічній теорії 20 століття — одна з чільних макроекономічних шкіл, закладених Джоном Кейнсом. Започаткована працею «Загальна теорія зайнятості, відсотків і грошей» 

Кейнсіансько-неокласичний синтез – наукова течія і теоретична доктрина поєднання і аналітичної інтеграції елементів кейнсіанської та неокласичної теорій, заснована Дж. Хіксом, П. Семюельсоном, Л. Клейном та іншими.

Командна економіка  (плановаекономіка)— економічна система, вякій держава або ради керуютьекономікою. 

Колективізація - об'єднання індивідуальних селянських господарств у спілки, що спираються на колективну власність на засоби виробництва;

Комунальні революції — у XI—XIII ст. визвольний рух мешканців міст проти залежності від феодалів — власників міст, у результаті якого міста отримували повну чи часткову незалежність і самоврядування.

Кредитні товариства – це установи, що утворюються для задоволення потреб їх членів у кредиті (кооперативів, орендних підприємств, підприємств малого і середнього бізнесу, фізичних осіб).

Копігольдери— категорія залежного селянства у середньовічній Англії, яка отримувала право на володіння земельною ділянкою, хоч і зі значними обмеженнями та зобов'язанням виконувати великі повинності, на основі копії — виписки з протоколу маноріальної курії (звідси й назва).

Кількісна теорія грошей- экономическая теория, изучающая воздействие денег на экономическую систему. Перший відомий представник кількісної теорії - Ж. Бодден. В своєму

трактаті він пояснює зміни економічного устрою  зміною маси золота і

срібла в товарному обігу. (Дж. Локк, Даванзатті, Монтарріні)

Класична економічна теорія — напрям в економічній теорії, заснований А. Смітом, розвинений Т. МальтусомД. РикардоД. С. Міллем та А. Пігу. У класичній економічній теорії економіка здатна до саморегулювання і повного використання своїх ресурсів, а будь-яке виробництво організовується для того, щоб збільшити споживання.

Класична політична економія - одне з найбільших напрямків економічної думки. У його рамках було розроблено ряд економічних теорій і виведений ряд економічних законів. Сформульована найважливіша парадигма економічної науки - трудова теорія вартості. Слідом за фізіократами, класики пропагували економічний лібералізм. Школа активно розвивалася в кінці XVIII століття - 30-х рр.. XIX століття.

Колективіза́ція — створення великих колективних господарств на основі селянських дворів. Передбачалося, що результатом колективізації стане ріст виробництва сільськогосподарської продукції на 150%. Колективізація мала охопити майже всі селянські господарства, відтак, ліквідувавши «шкідливий буржуазний вплив» приватної власності.

Командна економіка  (планова економіка)— економічна система, в якій держава або ради керують економікою. В системі з командною економікою центральний уряд ухвалює всі рішення стосовно виробництва та споживання товарів та послуг.В крайніх випадках, обширні галузі економіки та промисловості знаходяться під контролем держави, всі рішення стосовно розподілу ресурсів та виробництва також ухвалюються державою.Органи планування вирішують що має бути виготовлено та скеровують підприємства нижчих рівнів на виробництво цієї продукції. Командна економіка є протилежністю ринковій економіці, в якій виробництво, розподіл, ціноутворення та інвестиції ухвалюються власниками засобів виробництва на основі власних інтересів, а не відповідно до всеохоплюючого плану.

Комунальні революції (франц. communal від лат. communis – спільний) – боротьба громад європейських міст в ХІ-ХІІІ ст. з власними феодалами, в результаті якої міста отримували чи від власних феодалів, чи від короля (найчастіше) незалежність і самоврядування.

Конфіскація — додаткове кримінальне покарання (у деяких країнах — «інший захід кримінально-правового характеру»[1]), яке полягає у примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке належить засудженому на праві власності.

Конфуціа́нство — китайська етично-філософська школа, основа китайського способу життя, принцип організації суспільства, засновником якої був китайський філософ Кунфу-цзи, відомий на Заході як Конфуцій, що жив у 551—479 роках до н. е. Спираючись на давні традиції, Конфуцій розробив концепцію ідеальної людини, якій притаманні гуманність, почуття обов'язкуповага до старшихлюбов до людейскромність,справедливістьстриманість тощо. Проповідуючи ідеальні стосунки між людьми, в сім'ї та в державі, Конфуцій виступав за чіткий ієрархічний розподіл обов'язків між членами суспільства. Конфуціанство вважало основою соціального устрою моральне самовдосконалення індивіда й дотримання норм етикету, проголошувало владу правителя священною, а метою державного управління — інтереси народу.

Крива́ Ла́ффера — крива, яка характеризує залежність державних доходів від середнього рівня податкових ставок у країні. Крива показує наявність оптимального рівня оподаткування, за якого державні доходи досягають свого максимуму.«Крива» названа іменем американського економіста 80-х років Артура Лаффера.За часів президента Рональда Рейгана ця діаграма допомогла суттєво послабити податковий прес у США, і, таким чином, економічними стимулами піднести промислове виробництво.

 


13.06.2016; 10:48
хиты: 85
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь