пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Заробітна плата: сутність, форми та системи заробітної плати.

У ринкових економічних системах основним доходом населення є зарплата.

Заробітна плата – це винагорода,обчислена зазвичай у грошовому виразі,яку за трудовим договором власник або уповноваж ним орган виплачує працівнику за виконануним роботу.Організації і фірми виплачують заробітну плату в грошовій формі, це обумовлено наявністю товарно-грошових відносин і ринку. В цивілізованій економіці виплата зп не може проходити в натуральній формі. Грошова заробітна плата - найбільш гнучкий засіб обліку затрат і результатів праці.

Регулювання заробітної плати здійснюється фірмою і державою. Перш за все встановлюється міра праці. Вона відбиває к-ість праці, інтенсивність та якість .В результаті з'являються норми виробітку, норми часу, норми обслуговування на тих чи ін роботах. Підприємства і держава проводять нормування праці. Виконана норма - це перш за все к-сть праці певної якості, яку віддав робітник фірмі чи державі протягом певного часу. За це він отримує грошову винагороду в формі заробітної плати.

Розрізняють дві основні форми заробітної плати: погодинну та відрядну. Погодинна зарплата нараховується робітникам залежно від кваліфікації і фактично відпрацьованого часу. Вона застосовується для оплати праці тих робітників:

1) виробіток яких неможливо чітко нормувати;

2) в роботі яких головним є не зростання продуктив праці, а підвищ якості продукції;

3) виробіток яких в основному залежить не від їх індивідуальних трудових зусиль, а визнач технологічним процесом.

При погодинній формі величина зп обчислюється як добуток погодинної ставки і кількості праці. Відрядна форма зп застосовуя на роботах, де праця піддається точному і повному обліку, де широко використовуються норми виробітку. Величина зп обчисл як добуток розцінки одиниці виробу і кількості виробів.

Розрізняють номінальну і реальну заробітну плату. Номінальна заробітна плата являє собою суму грошей, яку отримує робітник за виконану роботу.

Реальна заробітна плата - це сума матеріальних і духовних благ та послуг, які можна придбати за номінальну зарплату. Реальна зарплата залежить від ряду факторів :

а) рівня номінальної зарплати;

б) цін на товари і послуги, які споживає населення;

в) величини податків, які сплачуються різними верствами населення в бюджет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55.


07.06.2016; 08:36
хиты: 137
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь