пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Торговельний капітал та особливості його функціонування. Торговельний прибуток.

Торговельний капітал — капітал, який функціонує у сфері  товарного обігу, забезпечуючи одержання торговельного прибутку.

Торговельний капітал має тривалу історію свого становлення і розвитку. Його виникнення і функціонування - одне із важливіших складових явищ еволюції всієї системи товарно-грошових відносин у суспільному господарюванні.

Сутність торговельного капіталу полягає в тому, що він виступає як відокремлена частина промислового капіталу і займається не просто реалізацією товарів, а перетворенням товарного капіталу в грошовий. Торговельний капітал виконує функцію промислового капіталу в сфері обігу, авансується особливою категорією підприємців – торгівцями й постійно перебуває у сфері обігу. Він виступає лише в двох формах – грошовій і товарній.

Відокремлення торговельного капіталу від промислового сприяло подальшому поглибленню суспільного поділу праці, виникненню розгалуженої мережі посередницьких оптових і роздрібних торговельних підприємств і, відповідно, торговельних підприємців.

За сучасних умов торговельний капітал функціонує на засадах самовідтворення у двох функціональний формах. Перша - капітал, авансований на купівлю-продаж товарів (торговельне посередництво). Друга - капітал, авансований на обслуговування торговельно-посередницької діяльності (витрати обігу).

Основними функціями торговельного капіталу є перетворення товарної форми промислового капіталу на грошову, обслуговування посередницьких актів купівлі-продажу товарів та створення торговельного прибутку.

Торговельний прибуток – це дохід, який одержують підприємства оптової та роздрібної торгівлі. Його можна розглядати двояко:як різницю між загальним виторгом від продажу товарів і бухгалтерськими витратами обігу. У цьому разі торговельне підприємство одержує бухгалтерський прибуток;+як різницю між загальним виторгом і економічними витратами обігу. При цьому торговельне підприємство може одержати економічний (чистий) прибуток.Торговельні працівники надають послуги кожному покупцеві стосовно вибору необхідних йому конкретних виробів, здійснюють і оформлюють перехід відібраних товарів у власність покупців через купівлю-продаж. Працею торговельних підприємців і робітників створюється нова додана вартість. Вона збільшує основну вартість товарів, яка створена у безпосередньому виробництві.

Нова додана вартість відокремлюється від виручки від продажу товарів і є джерелом покриття витрат обігу та створення торговельного прибутку.Чисті витрати обігу – це видатки, які зумовлені процесом обігу, тобто зміною форм вартості, перетворенням грошей в товари й товарів в гроші (оплата праці торговельних працівників, утримання торговельних приміщень, витрати на рекламу тощо).Додаткові витрати обігу – це витрати, пов’язані з продовженням процесу виробництва у сфері обігу (транспортування товарів, їх сортування, фасування, упакування, зберігання).Витрати обігу – це витрати підприємства сфери обігу, пов’язані з реалізацією продукції.

Основними формами торгівлі є оптова і роздрібна торгівля.Оптова торгівля – це діяльність по придбанню та відповідному перетворенню товару для подальшої його реалізації підприємствам роздрібної торгівлі або іншим суб’єктам підприємницької діяльності.

Оптова торгівля у її справжньому призначенні пов’язана з товарним забезпеченням системи роздрібної торгівлі.

Господарюючі суб’єкти оптової торгівлі свою діяльність здійснюють через:Ø оптові бази – основні господарські підприємства оптової торгівлі, що здійснюють оптові закупівлі та поставки товарів і надають торговельні послуги підприємствам і організаціям роздрібної торгівлі, громадського харчування та іншим суб’єктам підприємницької діяльності;Ø товарні склади, склади-холодильники – відокремлені або спеціально пристосовані приміщення для зберігання та переробки товарних запасів;Ø склади-магазини, що мають функціональні площі, до яких входять торговельні та складські площі закритих та напівзакритих приміщень для зберігання і продажу великогабаритних товарів (меблі, будівельні матеріали тощо).

Роздрібна торгівля — це одна із форм господарсько-торговельної діяльності, яку здійснюють суб’єкти господарювання, і водночас, форма організації товарного ринку. Вона є невід’ємною складовою внутрішньої торгівлі.

Під роздрібною торгівлею розуміють підприємницьку діяльність з продажу товарів та послуг на підставі усного або письмового договору купівлі-продажу безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їхнього особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків. Підґрунтя роздрібної торгівлі становить торговельна діяльність.

44.


07.06.2016; 08:36
хиты: 130
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь