пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Кругооборот та оборот капіталу. Основний та оборотний капітал.

Кругооборот капіталу - безперервний рух капіталу, в якому він послідовно перетворюється з однієї форми на іншу і повертається до вихідної точки з приростом.

Кругооборот промислового капіталу проходить 3 стадії:

  1. Кругооборот капіталу - безперервний рух капіталу у сфері виробництва та обігу, у процесі якого він послідовно набуває грошової, продуктивної і товарної форми і завдяки праці повертається до вихідного пункту у зростаючому обсязі.

    Кругооборот промислового капіталу проходить 3 стадії:

    1.Грошовий капітал – відрізняється від звичайн грошей тим, що не витрачається під час купівлі товарів.Вони авансуються і поверт у формі виручки від реалізації вироблених товарів із приостом

  2. Продуктивний капітал- уречевлений у робоч силі та засобах вироб-ва.Їх поєднання створ продукцію.І в результаті функціонув продуктив капіталу утвор додаткова вартість.

 

3.Товарний капітал- є матеріальним носієм авансованої і заново створ додаткової вартості. Через реалізацію товарів ці форми набув грошової форми та додаткова вартість набув форму прибутку.

Оборот капіталу та його швидкість.

Оборот капіталу- це безперервно повторюваний кругооборот капіталом, в результ якого К повністю повертаєься до своєї початкової форми.

Швидкість обороту капіталу(важлива якісна ознака обороту К)- відрізок часу, протягом якого до підприємця, у вигляді виручки повертається вся грошова сума авансового капіталу,що зросла на величину прибутку. Швидкість обороту капіталу вимірюється к-стю оборотів за рік:

N =365/t,       де п - кількість оборотів за рік;

365 - кількість днів у році;

t - час одного обороту К.

Оборотний капітал- частина промисл К, яка повністю бере участь у процесі вироб-ва і переносить свою вартість на новоствор подукт повністю (сировина,паливо,роб сила)

Амортизація

Знос елементів оснвного К поділяють на фізичний та моральний.

Фізичний знос пов’язаний з самим використанням елементів основного капіталу та впливом стихійних сил природи.

Моральний знос пов’язаний із здешевленням виробництва старих зразків техніки та виготовленням технічно більш досконалих і більш рентабельних машин аналогічного призначення.

Амортизація основного капіталу- процес поступового перенес вартості основного К на новостворену продукцію в міру його зношування. Норма амортизації- відношення річного обсягу амортизаційних відрахувань до середньорічної вартості елементів основного капіталу.

Норма амортизації частина вартості основного К,що перерахов щороку до амортизаційного фонду

 основного капіталу.

Основні методи амортизації:

1.метод рівномірного прямолінійного списання вартості основго капіталу.

2.Метод прискореної амортизації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41.


07.06.2016; 08:36
хиты: 133
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь