пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Класифікація підприємств. Організаційно-правові форми.

Підприємство — самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом держ влади або органом місцевого самовряд, або ін суб'єктами для задовол сусп-них та особист потреб шляхом систематичного здійсн виробнич, науково-дослідної, торговельної діяльності тощо.

Виникли підпр внаслідок сусп поділу праці та спеціалізації.

Під-ва класифікують:

За формами власності: приватні, колективні, державні, змішані (спільні)

Зо обсягами господарського обігу та чисельністю  працівників: малі, середні, великі.

За організаційно-правовою формою:

Індивідуальні – є власністю однієї особи, котра покладає на себе не тільки фінансовий ризик, а й відповідальність за управління.

Товариства (партнерство) – форма організац підпр-ва, що ґрунтується на спільному формув громадянами чи юр особами статутного капіталу на розподілі прав та відповідальності залежно від частки у статутному фонді та місця у структурі управління ТОВ.

Акціонерне товариство (корпорація) – форма об’єдя капіталів учасників АТ. Вона засвідчує внес капіталу у формі акцій і дає право акціонеру на отрим доходу та участі в управлінні ТОВ.

Види господарських товариств:

Повне товариство – об’єд громадян та/або юр осіб з метою здійсн спільної господарської діяльності на основі угоди між ними.

Товариство з обмеженою відповідальністю – ґрунт на відповідальності, яка обмеж тільки капіталом під-ва і підприємець не відповідає своїм майном.

Товариство з додатковою відповідальністю – це тов, що утв аналогічно тов з  обмеж  відповідальністю,але  його учасники відповідають за його борги не тільки внесками у статутний фонд, але при недостатності цих сум додатково і належним їм майном, що не входить до товариства.

Командне тов – це об’єднкількох фіз і /або юр осіб для спільної діяльності на основі договору..

Корпорація – форма об’єднання капіталів учасників АТ.

Види корпорацій:

Приватні акціонерні тов– свої акції розподіляють між учасниками, акції не поступають у вільний продаж.

Публічні акціонерні тов – типові для сучасної економіки і характеризується тим, що їх акції вільно продаються і купуються.

 

32.


07.06.2016; 08:36
хиты: 128
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь