пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сутність та причини виникнення монополізму. Види монополій. Економічні наслідки.

 Монополія—  виключне право на виробництво, торгівлютощо, яке належить одній особі, певній групі осіб або державі; монополізм - великі об’єднання підприємців (картелі, синдикати, трести, концерни, консорціуми тощо), що виникають на базі зростаючої концентрації вироб-ва і капіталу та зосередж у своїх руках значну частку вироб-ва чи продажу певного товару з метою досягнення домінуючого становища на ринку, одержання максиприбутку.

  Монополія в економіці може виникнути природним шляхом, коли внаслідок конкуренції форм найпотужніші, підприємства. Проте монополія в економіці може з’являтися і штучним шляхом, коли органи держ влади та управління встанов для якої-небудь особи особливий правовий режим.

  Причини виникнення та існування монополії різні. Ці причини пов 'язані з концентрацією капіталу і як наслідком вироб-ва, розвитком продуктивних сил, централізацією капіталу та науково-технічним прогресом.

Види монополій:

За умовами функціонування:

*підприємницький тип – пов*яз із розвитком підпр на основі концентрац капіталу і вирб-ва

*інституційний тип- пов*я з нерівністю умов конкур,які надає держава для різних учасників

За причиною виникнення:

*Природна монополія (в її основі — особливості технологій вироб-ва й обслуговування споживачів. Конкуренція неможлива або небажана, бо при входж  в галузь інших фірм, витрати на виготовлені продукції збільш)

*Адміністративна монополія (надання окремим фірмам виключного права на виконання певного роду діяльності)

*Економічна монополія (на базі закономірностей господарського розвитку)

За організаціною формою економічні монополіїї поділ :

*Картель — це об'єд к-ох підпр-в однієї галузі вироб-ва, учасники якого зберіг свою власність на засоби вироб-ва і вироблений продукт, промислову і комерційну самостійність, і домовляються про частку кожного в загальному об'ємі виробництва.

*Синдикат — це об'єднання ряду підпр-в однієї галузі промисл, учасники якого зберігають власність на засоби вироб-ва, але втрачають власність на виготовлений продукт.

*Трест — це об'єд ряду підприємств однієї або кількох галузей промисл, учасники якого втрач власність на засоби вироб-ва і виготовпродукт, виробничу і комерційну самостійність.

*Концерн-це об'єд десятків і навіть сотень підпр різних галузей промисл, транспорту, торгівлі, учасники якого втрач право власності на засоби вироб-ва і вироблений продукт, а головна фірма здійснює над іншими учасниками об'єднання фінанс контроль.

*Конгломерат-це велетенський промисл комплекс, в якому під єдиним фінансовим контролем зосередж компанії, що діють у різних, технологічно не пов'язаних між собою галузях.

*консорціум-створ на основі тимчасових угод між кіль-ма банками і виробнич корпораціями для провед спільних великомасштабних фінанс операцій чи здійсне виробнич проектів (будівництва морських каналів, портів, трубопроводів тощо). Після закінчення спільних робіт, консорціум розпадається.

«+» наслідки:

*більші можливості великих підпр-в та їх об'єднань розвивати сучасне вироб-во, фінансувати крупні науково-дослідні лабораторії, впровадж новітні техніку і технологію тощо;

*розширмасштабів розвитку економіки;

*завдяки масовому виробництву - економія на витратах виробництва,.

«-» наслідки:

*встановлення монопольних цін, створення штучного дефіциту;

*гальмування НТП);

*витрач значних ресурсів

*придуш конкуренції.

 

29.


07.06.2016; 08:36
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь