пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Конкуренція: сутність, форми. Методи конкурентної боротьби.

Конкуренція- економічне суперництво між вироб-ми продукції,послуг за завоювання ринку та отримання більшого прибутку.

Конкуренцію породжують певні умови ринкового господарювання: різні форми власності на засоби виробництва; повна економічна відокремленість і свобода вибору господарської діяльності товаровиробників, їх повна економічна залежність від кон'юнктури ринку; боротьба за дж сировини, ринки збуту виробленої продукції, сфери використ капіталу з метою отримання найбільшого прибутку.

«+» наслідки: *сприяє у розвитку НТП і впровадж його у вироб-во; * примушує економити рес; *стимулуює покращ якості продукц; * сприяє вирівнюванню норми прибуку

«-» : * створ умов для безробіття,банкрутсвтва ; * створ умов для несправедливого диференціюв доходів; * виник економ криз; * фактор посилення монополії

Види:

Внутрішньогалузева- економічна боротьба між окремими підпр-ми всередині кожної галузі зо одержання більшого прибутку;

Міжгалузева – це ек боротьба між підпр-ми різних галузей за одержання більшого прибутку.

Міжнародна— це ек боротьба вироб-ів різних країн на світовому ринку(впровадж НТП,зниж витрат вироб-ва)

Цінова - це конкуренція за рахунок зміни витрат.Перемагає той,хто збільш продуктив праці і зменш витрати на вироб-во.(сезонні знижки)

Нецінова - це конкуренція, при якій використовують будь-які інші методи, окрім зниження цін; створення передумов які поліпшують реалізац подукції ( зміна властив товару,створ нових товарів для задовол тих  самих потреб,реклама..)

Недобросовісна - це діяльність суб’єктів господарювання, яка порушує загальноприйняті правила і норми конкуренції. При цьому порушуються закони і неписані правила.

Добросовісна - це діяльність суб’єктів господарювання, спрямована на одержання комерційної вигоди і забезпеч домінуючого становища на ринку, яка не викликає обман споживачів, партнерів,держави.

Ринок недосконалої конкуренції:

*чиста монополія, в якій існує тільки один продавець (наприклад, ринок газопостачання);

*олігополія, в якій існує невелика к-сть продавців (наприклад, ринок мобільних послуг);

*монополістична конкуренція, в якій існує багато продавців, що виробляють схожі товари, які водночас дещо відрізняються (критерієм диференціації може бути навіть місце знаходження продавця);

*Досконала конкуренція - коли окремі покупці і продавці не можуть впливати на ціну

 

28.


07.06.2016; 08:36
хиты: 162
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь