пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Види ринків, класифікація. Характерні ознаки сучасного ринку.

а)за об'єктами обміну: товарний, який включає ринок предметів споживання і послуг, ринки засобів вироб-ва, інформації та інтелектуального продукту, нерухомості; фінансовий, до якого належать ринок капіталів (інвестиційний і кредитний ринки), ринок цінних паперів (фондовий), грошовий (валютний) ринок; ринок праці (робочої сили).

б)залежно від умов, в яких діють суб'єкти господарювання: вільний ринок (багато продавців, багато покупців, товари однорідні, вхід і вихід на ринок вільний, інформація доступна); монополізований (олігополія, монополія) (один продавець або обмежена кількість їх, багато покупців, доступ на ринок та до інформації обмежений); монополістична конкуренція (відносно велика кількість продавців, диференціація товару, вільні вхід на ринок і вихід); регульований (держава законодавчо обмежує економічну свободу окремих суб'єктів господарювання, формуючи та захищаючи конкурентне середовище);

в)за територіальною ознакою: місцевий; регіональний; національний; світовий. г)стосовно відповідності чинному законодавству: легальний (дозволений законом і відкритий для оподаткування); тіньовий (не зареєстрований, ухиляння від сплати податків). д)стосовно способу формування: стихійний; організований.

Для сучасного ринку характерними є: економічна свобода, конкуренція, мобільність ресурсів, автономність дій учасників ринку, вичерпна поінформованість суб'єктів, соціалізація та глобалізація економічних зв'язків.

 

23.


07.06.2016; 08:36
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь