пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Альтернативні теорії вартості.

Товар має цінність (вартість) саме тому, що в ньому втілена праця людини, яка є змістом вартості. Тому величина вартості визначається к-стю суспільної праці, необхідної для його створення. Мірою праці, а отже, і мірою вартості, є робочий час, який має відповідний масштаб виміру (година, день, тиждень тощо).

З приводу визнач вартості товару серед економістів не існує єдиної точки зору. Є багато теорій, які намагаються пояснити суть, економ природу вартості або цінності товару. Серед численних теорій вартості можна виділити основні: трудову теорію вартості, граничної корисності, витрат вироб-ва , попиу і пропозицтощо. Найбільше визнання отримали теорії трудової вартості і корисності.

Трудова теорія вартості  розроблялася кількома поколіннями представників англ класич політ економії. (В. Петті,А. Сміт,Д. Рікардо..), а потім була завершена в економічному вченні К. Маркса.

Дана теорія виходить з того, що єдиним дж вартості є праця, а величина вартості товару визнач величиною суспільно необхідних витрат праці (робоч часу) на виробництво даного товару.

Теорія граничної корисності - сьогодні одна з базових теорій вартості.

У найпростішій інтерпретації ця теорія каже,що вартість визначається мірою корисності блага, його корисного ефекту для споживача. (Візер,Бем-Баверк,Джевонс..)

Гранич корисн- додаткова коисність.яку споживач отрим від додаткової одиниці певного продукту.

Теорія попиту і пропозиції. Представники ( Сей Вальрас) цього напряму в економ науці вваж, що реальна цінність товару= фактичній ціні, яка встановлюється на ринку відповідно до попиту і пропозиції товарів (послуг).

Теорія витрат вироб-ва (синтезу) – вартість товару визнач. Витратами вироб-ва і корисністю.(Туган-Барановськй..)

19.


07.06.2016; 08:36
хиты: 138
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь