пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Методи досліджень в економічній теорії. Функції економічної теорії.

Метод економ теорії- сукупність прийомів,засобів за допомог яких дослідж закони функціонув економіч-ї сис-ми. В економіці використ різноманітні методи, форми і способи наукового пізнання.

Питання про методи економ теор - це питання про те, яким чином вивчаються економ явища і процеси.

Економ теорія застосовує як загальнонаукові, так і специфічні/спеціальні для даної науки методи пізнання економічних явищ і процесів.

Основні методи:

Діалектичний: Базується на використанні законів і принципів філософії, сутність яких полягає у пізнанні економічних явищ.

Наукова абстракція: Полягає в поглибленому пізнанні реальних економічних процесів шляхом уявного виділення найбільш суттєвих сторін досліджуваного явища і відхилення від несуттєвих сторін, властивост, явищ. Абстрактне мислення породжує метод аналізу і синтезу.

Аналіз: досліджуване явище уявно розкладається на окремі складові елементи з метою вивчення кожного окремо.

Синтез: це уявне з’єднання розділених раніше елементів у цілісність з урахуванням взаємозв’язків та взаємозумовленостей між ними.

Індукція і (дедукція): рух дослідження від окремого (загального) до загального (окремого)

Статистичні спостереження: штучне відновлення економ процесів та явищ з метою вивчення їх за оптимально сприятливих умов.

Економічне моделювання: Формалізований опис економічних процесів і явищ, структура якого абстрактно відтворює реальний напрямок економічного життя.

Основні Ф-ції економічної теорії:

Пізнавальна: полягає в тому, щоб розкрити зміст економ процес і явищ. Тобто Реаліз через дослідж сутності економ процесів і явищ. (Економ т є  фундаментом для розв ін економ дисциплін.)

Методологічна: полягає в тому, що економ теорія виступає базою для ін. економ наук. Тобто показує зв'язок ек.т. з ін. дисцип

Практична: полягає в  практич застосув теоретич знань (економ законів для виріше господарських завдань, здійснення економ політики, яка б якомога повніше відповідала інтересам людини, сус-ва; здійсні практич заходів щодо розв'яз економ суперечностей, досягнення ефективних результ розвитку вироб-ва і зростання добробуту населення).

Прогностична: це передбачення напрямів розвитку економ процесів для запобігання економ витратам, пом'якш перебігу деяких негативних процесів, прогнозув дій, які сприятимуть подоланню економ криз, зменш інфляції, скороч безробіття,тощо.

Виховна: полягає у формув нового (сучасного) економ.мислення у громадян, економ культури,логіки,основних понять про ринок тд

5.


07.06.2016; 08:36
хиты: 138
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь