пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічні закони та категорії.

Економічна теорія, пізнаючи об’єктивну економічну реальність, відкриває і формулює економ категорії, закони та принципи.

Економ закони- це  сис-ма причинно-наслідкових змін у певних економ процесах,які мають не випадковий , а закономір харак-р. Закони вираж сутність економ відносин.

Економічна категорія – це логічні поняття, абстракції, які в узаг вигляді вираж реально існуючі екон явища і процеси.Напр: товар власність, капітал, ринок, попит, зп, роб сила ін.

Економ закони виражають сутність ек відносин. Економ закони носять об’єктивний характер. Вони, як і закони природи, діють в об’єктивній реальності, поза свідомістю людей. Тому люди довільно змінити чи відмінити ці закони не можуть.

Економічні закони у своїй поділяють на:

1. Всезагальні. – функціонують у всіх економ системах (закон зростання продуктив праці, закон зрост потреб).

2. Загальні. – функціонують у кількох економ. системах, де існують для них відповідні економ умови (закон ринкової економіки).

3. Специфічні. – функціонують у межах лише однієї економ. системи.

Об’єктивний характер економ законів не виключає їх пізнання та використання у практиці господарювання.

Пізнання економічних законів – з’ясування причинно-наслідкових зв’язків, що існують у тих чи інших ек процесах.

Форми пізнання та використання ек законів:

- Емпірична, коли люди, не знаючи сутності економ законів, використ їх несвідомо, інтуїтивно у своїй практич діяльності.

- Наукова, коли люди, пізнавши і розкривши суть економ законів, використ їх свідомо, а отже більш ефективно у своїй економ діяльності.

Економ закони використов на певних рівнях, а саме:

1. науково-теоретичний. На основі результатів наукового аналізу ек процесів та явищ відкриваються та формулюються ек закони, дається тлумачення їх і створюються концепції розвитку економіки.

2. державно-управлінський. Держ влада, спираючись на закони ек теорії і провідні концепції, розробляє відповідні правові закони та положення, визначає програми ек розвитку та форми і засоби виконання їх.

3. господарсько-практичний. Використ ек законів у практиці господарювання ек суб’єктів.

У сфері ек життя суспільства крім ек законів, діють ще і суб’єктивно - психологічні. Вони безперечно впливають на економіку.

 

4.


07.06.2016; 08:36
хиты: 144
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь