пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

.Етапи розвитку економічної теорії як науки. Основні школи сучасної економічної думки.

    

В окрему галузь економ наука виділилась у XVII—XVІІІ ст. У сучасн. умовах економіку можна розглядати у трьох значеннях: 1) народне госп певної країни; 2) сукупність екон відносин між людьми у сфері виробн., розпод, обміну і спожив продукції, утворюючи певну економічну систему; 3) економ наука, що вивч нар госп в цілому, галузі господарства р-ну.

Народне госп є предметом вивч економічної науки.

Економічна наука- сфера розумової діяльності людини, функцією якої є пізнання та систематизац об’єктивних знань про закони і принципи розвитку реальної економ дійсності.

Перші спроби вивчення екон процесів були зробл у старод Греції та Римі.

Етапи розв екон науки:

Меркантилізм. Представн цієї школи основним джерелом багатства вважали сферу обігу, торгівлю, а саме багатство ототожнювали з накопиченням грошей (зол і срібних). Представн: А.Монкретьєн,.Т. Манн,Скаруффі

Фізіократи. Джерелом багатства вваж працю у с/г. Представн: Ф.Кене, Тюрго, Мірабо.

Клас політ економія. Засновники: АСміт,Д Рікардо, УПетті. Вони зосередж увагу на аналізі економ відносин і закономірностей розв всіх сфер виробн. Вони започатков трудову теорію вартості. Ринок розгл як саморегул систему.

Марксизм. Засновники: КМаркс, ФЕнгельс. Дослідж капіталістичне суспільство з позиції робітничого класу. Продовж дослідж трудову теор вартості, запропонували концепції додатк вартості, грошей, прод праці, відтворення, екон криз, земел ренти.

Маржиналізм – теорія яка пояснює екон процеси і явища використовуючи концепцію граничних величин. Дослідж грунт на таких поняттях як « гран корисність», «гран продуктивн», «гран витрати». Представн: КМенгер, Візер, ВДжевонс.

Сучасні напрямки:

Неокласицизм. Заперечує необх втруч держави в економіку(лише мінім,опосереднковано), розгл ринок як саморег сист. Засновн: АМаршалл, Пігу.

Монетаризм – теорія яка приписує грош масі, яка знаход в обігу, роль визначального фактору.

Стердж,що держ регул економ повинно обмеж контролемнад грош масою яка є в обігу.

Кейнсіанство. Обгрунтов необх активного втруч держави в регулюв економіки через кредитно-бюджетну політику,інакше капіталіст лад не може існувати.Засновн: Дж.Кейнс.

Інституціоналізм. Розгл економіку як сист в якій відносини між господ суб’єктами склад під впливом багатьох факторів. Обєктами вивчення є «інститути» (держава, корпорації, профспілки, звичаї…)

Неоклас синтез.  Представн: Хікс,Самуельсон.Обгрунт принцип поєдн ринков і держ-го регул екон процесів, наголош про необх руху до змішаної економіки.

 

2.


07.06.2016; 08:36
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь