пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характеристика і особливості поширення в Україні основних видів горючих корисних копалин.


Буре вугілля — викопне вугілля найнижчого ступеня вуглефікації. Воно являє собою дуже нещільні, часто рихлі утворення бурого або чорно-бурого кольору, що містять найменшу кількість вуглецю і найбільшу — водню. Буре вугілля використовують як енергетичну сировину. Родовища в буровугільній промисловості переважно розробляються відкритим способом, що забезпечує низькі витрати на використання цього палива на електростанціях, незважаючи на невисоку теплоту згоряння. Дніпровський буровугільний басейн - Вздовж Дніпра (Житомирська, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська та Запорізька обл.) Глибина залягання пластів 5—140 м.
Кам’яне вугілля — тверда пальна корисна копалина рослинного походження. Це перехідна форма від бурого вугілля до антрацитів. Кам’яне вугілля є дуже щільним утворенням з високим ступенем вуглефікації, в якому міститься до 76—92 % вуглецю. Зовні кам’яне вугілля являє собою щільну породу чорного, іноді сіро- чорного кольору з блискучою, напівматовою або матовою поверхнею. Донецький кам’яно-вугільний басейн - Східна частина України, території Луганської, Донецької, Дніпропетровської і частково Харківської області. Львівсько-Волинський кам’яно-вугільний басейн  - Північний захід України, межа Львівської і Волинської областей.
Нафта — горюча масляниста рідина, поширена в осадовому шарі земної кори. Зазвичай це рідина темно-коричневого кольору з червонуватим і зеленкуватим відтінком або чорна, червона, синя, іноді світла і навіть прозора, з характерним різким запахом. У межах України виділяється три нафтогазоносні регіони: Дніпровсько-Донецький (Східний), Карпатський (Західний) та Чорноморсько- Кримський (Південний). Східний охоплює Сумську, Полтавську, Харківську, Дніпропетровську, Донецьку, Луганську і Чернігівську області; Західний — Волинську, Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку і Закарпатську області; Південний — Запорізьку і Херсонську області, Автономну Республіку Крим, частину акваторії Чорного та Азовського морів.
Природний пальний газ -  газ поділяють на природний, який утворює самостійні скупчення у вигляді газових родовищ, і супутній, що міститься в розпиленому стані в нафті. Нафта і природний газ вирізняються високою теплотворною здатністю. Нафта і газ накопичуються в осадових породах, їх родовища зазвичай розташовані в передгірних западинах і крайових прогинах. Практично всі великі поклади нафти та газу  приурочені до ділянок земної кори, що протягом тривалого часу зазнавали прогинання, у результаті чого там накопичились надзвичайно потужні осадові товщі.
Торф — горюча корисна копалина. Він утворений скупченням решток рослин, що зазнали неповного розкладу в умовах боліт, за утрудненого доступу повітря і великої вологості. Торф є більш-менш однорідною за складом і кольором масою. Унаслідок слабкого розкладання вона волокниста, за високого — більш пластична, світло-бурого, коричневого або землисто-чорного кольору. Суха речовина складається з рослинних тканин, що розклалися не неповністю, і містить 50—60 % Карбону.  В умовах природного залягання має дуже високу вологість. Торф використовується комплексно як паливо, добриво, теплоізоляційний матеріал.  Україна багата на родовища торфу. Це дешеве паливо для теплових електростанцій, сировина для хімічної промисловості . Торф використовують для вироблення ізоляційних плиток, а також як добриво.
 

86.


31.05.2016; 16:46
хиты: 121
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь