пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Соціально-економічні проблеми регіонів України


Розвиток економіки України пов'язаний з вирішенням низки соціально-економічних проблем, переважна частина яких є складними теоретичними та практичними питаннями, які потребують вирішення.
Основні проблеми, що пов'язані з соціально-економічним розвитком регіонів, класифікують за такими ознаками:

♦ генезисом, тобто за особливостями виникнення чи зародження;

♦ місцем виникнення чи зародження;

♦ тривалістю існування до початку пом'якшення чи нейтралізації (короткотривалі, довготривалі);

♦ обсягом коштів, які необхідні для їх нейтралізації чи вирішення (малозатратні, крупнозатратні);

♦ найважливішими ознаками (суспільно-політичні, соціально-економічні, організаційно-правові, екологічні тощо);

♦ диспропорціями, що вони породжують.
Існування глибоких диспропорцій у соціально-економічному та культурно-духовному розвитку регіонів України ускладнює проведення ефективної політики соціально-економічних перетворень, гальмує формування внутрішнього ринку товарів і послуг, загострює регіональні кризи, підвищує дезінтеграцію національної економіки та диференціацію соціуму.
Сьогодні ефективна регіональна політика стимулювання розвитку регіонів неможлива без перерозподілу (прямого чи непрямого) ресурсів і прав між "багатими" і "бідними" регіонами. Такий перерозподіл має відбуватися як централізовано, так і за допомогою спеціально розроблених механізмів у регіонах.
Реалізація основних напрямів проблем соціально-економічного розвитку повинна передбачати такі умови її здійснення:
 - повну прозорість регіонального розрізу державного бюджету, консолідацію усіх соціальних трансфертів і будь-яких позабюджетних коштів, призначених для регіонів;
 - укладення угоди про взаємну відповідальність різних рівнів влади й управління та контроль за "соціальною компонентою" державних трансфертів;
 - застосування розширеного соціально-економічного підходу що включає "європейський набір" показників прибутків і зайнятості.
Серед проблем, які істотно впливають на соціально-економічний розвиток регіонів, є соціально-політичні, що особливо загострюються в період президентських чи парламентських виборів. Протистояння різних політичних угрупувань відволікає велику кількість управлінських кадрів від практичної діяльності з економічного розвитку як країни, так і регіонів.
Україні необхідна регіональна соціально-економічна політика, яка б, стримуючи монополію бізнес-еліти, була здатною вирішувати нагальні питання кожного з регіонів. У процесі реалізації соціально-економічної регіональної політики варто використати й інші позитивні напрацювання, як українські, так і світові.

 

68.


31.05.2016; 16:46
хиты: 117
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь