пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Природно-ресурсний потенціал Карпатського економічного району та його оцінка.


Природні умови Кар­патського економічного району різноманітні: Передкарпаття, Ви­сокі Карпати, Закарпатська низовина. Значна кількість природних об’єктів, пам’яток культури і бальнеологічні ресурси Карпат зу­мовлюють високу туристичну привабливість та розвиток курорт­ного господарства району.
Значний та унікальний мінерально-сировинний потенціал, ба­гатство водних і лісових ресурсів створюють сприятливі умови для розвитку індустріального комплексу. Серед природних фак­торів, які впливають на формування регіонального господарсько­го комплексу, найбільше значення мають мінерально-сировин­ні, земельні, агрокліматичні, рекреаційні, лісові й водні ресурси. Мінеральні ресурси району представлені 25 видами корисних ко­палин.
В межах району розташовані основні вугленосні площі Львів­сько-Волинського кам’яновугільного басейну. Нафтогазові родо­вища Карпатського басейну продовжують експлуатуватися, хоч потенційні можливості їх уже майже вичерпані. На території ра­йону знаходяться родовища руд кольорових металів, сірчаних руд, калійних солей, цементної сировини, вапняків.
Земельний фонд району має найнижчі показники рівня сільсь­когосподарської освоєності, розораності та родючості ґрунтів. Питома вага сільськогосподарських угідь у загальній структурі земель становить близько 46 %, орних земель — 31 % (в Украї­ні — відповідно 70 і 57 %). Забезпеченість ріллею в 2,5 разу мен­ша за середньоукраїнську і становить 0,27 га на одного жителя.
Величина місцевого річкового стоку тут найвища в Україні. Водозабезпеченість одного жителя — 2,9 тис. м3/рік (середній показник в Україні — 1 тис. м3/рік на одного жителя).
Площа лісового фонду становить понад 700 тис. га, середня лі- систість території — 35 %, загальні запаси деревини — понад 350 млн м3.
Особливу цінність мають лікувальні мінеральні води — їх на­лічується тут більше 800 джерел та свердловин.
Карпати мають потужний потенціал для розвитку різних видів туризму. Мальовничі ландшафти, рельєф, кліматичні умови створюють сприятливий фон для короткотривалого відпочинку. Карпати - єдиний регіон України, умови якого придатні для розвитку гірськолижного спорту на рівні світових стандартів.
Природний потенціал рекреації органічно доповнюється багатим арсеналом пам'яток історії, культури, архітектури, що є теж привабливим для іноземних туристів, як для відпочинку так і оздоровлення, духовного збагачення.
Таким чином, оцінка рекреаційного потенціалу території показує, що його якісні і кількісні параметри в поєднанні з географічними і економічними показниками є важливими об'єктивними передумовами розвитку рекреаційного комплексу Карпатського регіону. А це значні капіталонадходження, тісні зв'язки з іншими державами і основні-створення широкої мережі робочих місць.

58.

31.05.2016; 16:46
хиты: 123
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь