пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Принципи регіональної економічної політики

Регіональна економіка - це результат дії об'єктивних законів і закономірностей, а також суб'єктивних процесів, що виникають унаслідок діяльності людини. Між законами і закономірностями існує найтісніший взаємозв'язок.

Поняття закономірностей регіональної економіки трактується різними ученими неоднозначно. Закономірності - це цілісність суттєвих відмінностей, які являють у своїй сукупності єдність і зв'язок.  Більш конкретним є визначення вітчизняних економістів та суспільних географів, на думку яких закономірності регіональної економіки - це цілісна дія декількох спеціальних законів, що виражають сукупність відносин між господарською діяльністю людей і територією, на якій вона відбувається.

Закономірності поділяються на загальні і специфічні. Перші діють у будь-якому товарному виробництві взагалі. Це насамперед закономірність територіального поділу праці, концентрації і спеціалізації виробництва, регіональних відмінностей у продуктивності праці та ін. Специфічні закономірності властиві певним суспільно-економічним формаціям і типам господарської діяльності, їх дія виявляється в різних способах виробництва, що відрізняються за базисом.

Всі закони і закономірності - відношення об'єктивні, вони виявляються незалежно від волі і свідомості людей. Закономірності регіональної економіки виявляються відношеннями між виробничою діяльністю людей і територією, на якій ця діяльність проходить. Пізнання і практичне використання закономірностей дають можливість вибрати найефективніші варіанти розміщення господарства, цілеспрямовано організувати територію відповідно до вимог регіональної політики. Свідома розробка заходів, спрямованих на організацію території відповідно до закономірностей розміщення, називається принципами формування економіки регіонів. Формування конкретних принципів досить часто випливає зі змісту відповідних закономірностей, тому ігнорування закономірностей веде до великих економічних втрат. Виходячи з цього будь-яка країна повинна здійснювати ефективну регіональну політику, що базується на пізнанні економічних законів і закономірностей регіональної економіки.
 

56.


31.05.2016; 16:46
хиты: 132
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь