пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття демографічної кризи, чинники та наслідки.

Демографічна криза – глибоке порушення відтворення населення, що загрожує самому його існуванню. Існує кілька основних типів подібної криз:

Перший з них — це значне скорочення чисельності населення. Подібна ситуація має місце в сучасній Росії.

Для країни небезпечно насамперед не зменшення кількості громадян саме по собі, а економічні наслідки цього процесу — брак робочих рук, а також старіння населення, що викликає зростання податкового навантаження на працездатних.

Другий тип  — старіння населення при збереженні його чисельності. Подібну ситуацію можна бачити в Японії, де кількість громадян залишається досить стабільним багато років, але їх середній вік зростає. Згодом же ця криза також може перерости в скорочення населення через природної смертності серед літніх людей.

Третій тип демографічної кризи — це різке зростання населення. У цьому випадку вже надлишок молодого населення створює різні проблеми. Виникає безробіття, брак природних ресурсів аж до голоду і, як результат, політична нестабільність, ще більше посилює ситуацію.

Проведений аналіз сучасної демографічної ситуації, а також її динаміки протягом останніх років свідчить про наявність в Україні поряд із соціально-економічними проблемами глибокої демографічної кризи, більш інертної та практично некерованої.

За рівнем народжуваності (9,6 ‰ ) вона посідає передостаннє місце серед них та країн Європи, за смертністю населення (15,4 ‰ ) - 2-е місце серед країн континенту, за рівнем дитячої смертності (14,4 дитини на 1000 новонароджених) її показники входять у першу сумну десятку показників для європейських країн, за очікуваною тривалістю життя (67 років) - 109-е місце у світі, коли ще у 1994 р. посідала 87-е.

Виходом з подібного роду криз можна вважати продуману демографічну політику держави. Наприклад, Китаю досить жорсткими заходами вдалося скоротити народжуваність, хоча вона все ще вище рівня відтворення. Зворотна ситуація спостерігається у Франції, де завдяки системі соціальної допомоги та розвинутої мережі державних дошкільних установ вдалося утримати народжуваність на необхідному рівні. Тепер це одна з небагатьох європейських країн, де спостерігається приріст корінного населення.

 

48.


31.05.2016; 16:46
хиты: 125
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь