пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні напрями соціально-економічного розвитку Поліського економічного району

До складу Поліського економічного району входять: Волинська, Житомирська, Рівненська та Чернігівська області. Площа району становить майже 102 тис. км2. Район розташова­ний у зоні Полісся. Переважно рівнинний характер місцевості, висока для України лісистість, задовільна забезпеченість водни­ми ресурсами створюють сприятливі умови для розвитку галузей аграрного виробництва, промисловості та інфраструктури. Однак наявність досить значних лісових ресурсів, великої кількості пе­резволожених місцевостей, у тому числі боліт (на Полісся припа­дає до половини заболочених земель України) у багатьох випад­ках потребує здійснення комплексу меліоративних робіт для підвищення ефективності господарської діяльності. Стратегічне положення району дає змогу активно залучати його до торгове­льних та виробничих взаємовідносин України з іншими держава­ми, до створення вільних економічних зон, зон міжрегіонального і міждержавного співробітництва

Рельєф і клімат По­лісся є задовільним для господарювання. Переважно рівнинний рельєф, висока для України лісистість району, задовільна забез­печеність водними ресурсами створюють сприятливі умови для розвитку інфраструктури, галузей аграрного виробництва та промисловості. Сприятливі природнокліматичні умови для рек­реаційної діяльності — лікування і відпочинок на базі річок, озер, лісів, підземних мінеральних вод.

Мінерально-сировинні ресурси представлені паливно-енерге­тичними, рудними і нерудними корисними копалинами (кам’я­не й буре вугілля, природний газ, нафта, торф, поліметалеві та мідні руди, золоторудні поклади, хімічна і будівельна сиро­вина).

Виробничий потенціал. Головними умовами, які визначають специфічні риси виробничого потенціалу Поліського економіч­ного району, виступають, по-перше, особлива структура природ­но-ресурсного потенціалу, в якому домінує частка сільськогоспо­дарських ресурсів, і по-друге, стала аграрно-переробна спеці­алізація господарства регіону. У багатьох галузях уповільнилися, а подекуди і припинилися нарощування та оновлення основних виробничих потужностей. Порівняння структури основних вироб­ничих фондів галузей економіки району з відповідними показни­ками по Україні доводить, що нижчою, ніж в Україні в районі є частка основних виробничих фондів промисловості і вищою — частка основних фондів сільського господарства. Освітній люд­ський потенціал Полісся характеризується високим рівнем: тут зосереджено 66 навчальних закладів першого—другого рівнів акредитації, 17 вищих навчальних закладів третього—четвертого рівнів акредитації, понад 70 науково-дослідних та проектно- конструкторських організацій. .

Для досягнення високого економічного й соціального розвитку необхідними складовими реформування економіки ра­йону мають стати: реструктуризація господарства в напрямі інтен­сифікації розвитку промисловості, особливо галузей широкого вжитку; збільшення виробництва сільськогосподарської техніки, необхідної для фермерського господарства. За умов збереження агропромислової орієнтації економіки району частка промисло­вості повинна зрости за рахунок інтенсифікації виробництва як на основі власної ресурсної бази, так і з залученням ресурсів з-за меж району, в тому числі в харчовій і легкій промисловості, ма­шинобудуванні, будівельній індустрії, лісопромисловому ком­плексі, в хімічній та нафтохімічній промисловості. Структурними зрушеннями в економіці району мають стати ринкові перетво­рення, зокрема впровадження приватної власності, колективних форм власності, розвиток фермерських господарств. Залучення у виробництво передових технологій значно поліпшить екологічну ситуацію в районі, сприятиме зростанню якості і конкуренто­спроможності продукції, що збільшить економічний потенціал не лише району, але й України в цілому.
 

43.


31.05.2016; 16:46
хиты: 131
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь