пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Електроенергетика - провідна галузь економіки України.


Електроенергетика є базовою галуззю економіки України . Порівняно з іншими галузями промисловості вона працює найбільш стабільно, хоч знизила продуктивність за останні десять років на одну третину. Особливо різко скоротилося електроспоживання в промисловості, будівництві, тобто в галузях, що зазнали найбільшого спаду виробництва. При цьому відбувалися зміни в структурі енергетики - частка виробництва атомними станціями зросла.
Електроенергетичний потенціал України значний. Галузь загалом задовольняє потреби України.
Провідне місце у виробництві електроенергії належить тепловим електростанціям (50% загального виробництва електроенергії в Україні).
Далі йдуть атомні(42%) і гідроелектростанції (8%). У розрахунку на одного жителя України за рік виробляється близько 4 тис. кВт/ год електроенергії.

Електроенергетика в Україні-велике і багатогалузеве господарство. До її складу входить крім теплових (ТЕС) атомних (АЕС) і гідроелектростанцій (ГЕС). Велике господарство електромережі якому зайнято значно більше працівників. Ніж на всіх електростанціях разом.

Теплові електростанції.
В Україні працює багато великих і середніх теплових електростанцій в усіх регіонах. Найбільшими з поміж них є Запорізька, Криворізька-2, Зміївська(Харківська область), тощо.

Здебільшого великі ТЕС виробляють крім електроенергії ще й тепло для опалення міст. Такі електростанції називають теплоелектроцентралями (ТЕЦ). Найпотужнішими серед них є Київська ТЕЦ-6, Харківська ТЕЦ-5, Одеська та ін. На цих станціях за рахунок паралельного виробництва тепла значно підвищується ефективність виробництва і раціонально використовується паливо.

Теплові електростанції переважно споживають донецьке вугілля і частково горючий та мазут. Електростанції і теплоцентралі західної частини України (Бурштинська, Добротвірська та ін.) в основному споживають львівско-волинске паливо.

ТЕС є найбільшими забрудниками довкіля. Наприклад, одна з найпотужніших в Україні - Буршинська - викинула в 1999р. в атмосферу близько 120 тис.тон шкідливих речовин. Це значно більше, ніж усі види атмосферного забруднення Києва і Київської області.

Атомні електростанції.
В Україні працює чотири потужні електростанції-у західній і центральній її частинах: Запорізька (м.Енергодар), Південноукраїнська (м.Південноукраїньк), Хмельницька (м.Нетішин) і Рівненська (м.Кузнецовськ). Найпотужнішою є Запорізька АЕС, на яку припадає близько 20% всього виробництва електроенергії України. АЕС працюють на вітчизняному (51%)і привізному з Російської Федерації діоксиді урану.

Усі АЕС споруджувались без належного наукового обґрунтування, а питання про місце її розташування вирішували центральні органи колишнього СРСР. Тому нині є питання з безпекою станцій.

На атомних станціях України працює 16 і будується 5 реакторів. На атомні станції припадає 42% загального виробництва електроенергії.

Подальший розвиток атомної енергетики залежатиме від багатьох причин, зокрема від того, коли будуть вводитися в експлуатацію близькі до завершення будівництва другий блок Хмельницької і четвертий блок Рівненської АЕС, і , нарешті, слід остаточно вирішити питання доцільність спорудження нових атомних електростанцій в Україні взагалі.

Гідроелектростанції
Гідроелектростанції посідають порівняно незначне місце в електроенергетиці України. Можливість спорудження нових електростанцій у країні обмежені. Певний інтерес має освоєння гідроенергоресурсів Карпатських і Кримських гір, а також окремих невеликих річок.

Основний обсяг виробництва гідро електроенергії дає каскад дніпровських ГЕС: Київська, Канівська, Кременчуцька, Дніпродзержинська, Дніпрогес і Каховка.

Працює також Дністровська ГЕС і Дністровська гідроакумулятивна станція (ГАЕС).Остання, коли споживання електроенергії скорочується ( наприклад, вночі), перекачує воду з нижнього басейна у верхній , тобто накопичує (акумулює) воду, а в пікових навантажень перетворює енергію цієї води в електричну, пропускаючи воду через турбіни. В результаті виробляється більше електроенергії(за такою системою працює також Київська гідроелектростанція).

Потреба гідроакумулятивних і гідравлічних електростанціях, які працювали б у час найбільшого споживання електроенергії (у так звані години "пік", дефіцит у ній різко зростає), в Україні збільшується. Передбачається завершити спорудження Дністровської ГАЕС-2, а також двох електростанцій поблизу Південноукраїнської атомної електростанції : Ташлицької ГАЕС,що буде використовувати води Ташлицького водосховища (басейн Південного Бугу), і Олександрівської ГЕС.Передбачено реконструювати дніпровські гідроелектростанції, що значно збільшить їх потужність.

У гірському районі Закарпаття споруджено середню за потужністю Теребле-Ріцьку ГЕС.

В Україні почали працювати електростанції та установки на нетрадиційних джерелах енергії - сонячному випромінюванні, силі вітру. Вивчається можливість використання енергії морських хвиль, тепла землі та інших джерел.
23.


31.05.2016; 16:46
хиты: 155
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь