пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Демографічні чинники регіонального розвитку.


Демографічні чинники відносяться до числа найважливіших у розвитку регіонів, тому що вони визначають розвиток демографічного і трудового потенціалу території, їхнє освоєння, рівень розвиненості виробництва.
Працемісткість поділяють на високу, середню та непрацемісткість. Висока - великі витрати праці при відносно малій кількості продукції, яка випускається у розрахунку на 1 робітника. Середня- кількість витрат праці, яка врівноважується з іншими витратами. Непрацемісткість- виробництво з мінімал. витратами праці на одиницю продукції за умови питомої ваги продукції на 1 робітника.
Людський капітал - сформований і розвинутий у результаті інвестицій та накопичений людиною запас здоров'я знань, навичок, здібностей, мотивацій. На базі теорій людського капіталу заснована концепція людського розвитку, яка визначається як «процес зростання людських можливостей, що забезпечується політичною свободою, правами людини, суспільною повагою до особистості, здоровим довкіллям».
Індекс людського розвитку розраховується на базі 3 вимірів: довголіття, освіченості, матеріального рівня життя. Для розрахунку індексу людського розвитку використовуються показники, які відображають найголовніші процеси у державі, тобто вони охоплюють дохід, стан здоров’я та рівень освіти, а також гендерну нерівність та рівень бідності. Вітчизняні фахівці застосовують власну методику оцінки рівня людського розвитку, яка дозволяє виконувати методологічно коректні співставлення як за інтегральним індексом, так і за кожним з 9 індексів окремих аспектів людського розвитку регіональні зміни. На протязі останніх років, Україна досягла певного прогресу у сфері людського розвитку. За період з 1990 до 2013р. індекс люд. розв. зріс для України майже на 6%.
20.

31.05.2016; 16:46
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь