пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Демографічний потенціал Подільського економічного району та його оцінка.


З початку 1990-х рр. в районі спостерігається значне скорочення чисельності населення. Так, за період 1995—2015 рр. чисельність наявного населення району зменшилася на 11,4 %. Частка населення району в загальній чисельності населення України на 2015 рік  складає 9,2 %. Подільський регіон належить до районів, в яких характерне абсолютне зниження чисельності населення. Причинами є скрутне матеріальне становище основної частини населення, незадовільні житлово-побутові умови молодих сімей, а також висока смертність у регіоні.
Густота населення району порівняно із загальноукраїнською є меншою в 1,7 раза (45 чол. на 1 км2 проти 77).
Подільський район належить до територій з недостатнім соціально-економічним розвитком. Частка трудових ресурсів у структурі населення Полісся є нижчою за середньоукраїнський показник через вищу питому вагу населення непрацездатного віку. Кількість зайнятого населення в районі становить 42,5 % загальної кількості населення району. У структурі зайнятості більшу, ніж в Україні частку складають працюючі у сфері аграрного виробництва, а чисельність зайнятих у галузях сільського господарства та перевищує 5 млн чол. Для Подільського економічного регіону характерним є негативне явище сезонного безробіття, що пов'язане із перервами у сільськогосподарських роботах.
Середньорічний рівень безробіття в районі сягає 13 % від працездатного населення. Район є надлишковим з точки зору робочої сили і характеризується значною еміграцією населення, особливо молоді, яка зумовлена обмеженістю працевлаштування робочої сили на селі, особливо це стосується Тернопільської області, де рівень безробіття, за методологією МОП, та рівень зареєстрованого безробіття є найвищими в Україні. Ці проблеми можна вирішити відповідними соціальними заходами.

18.

31.05.2016; 16:46
хиты: 128
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь