пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Галузева і територіальна структура Придніпровського економічного району.

До складу Придніпровського соціально-економічного району входять Дніпропетровська та Запорізька області. Це п'ятий район України за площею – 59,1 тис. км2 (9,5% від території держави) та шостий за чисельністю населення – 5,3 млн. осіб (11,3%), але за рівнем промислового розвитку він знаходиться на другому місці після Донецького і є одним з найбільших індустріальних районів України.

Частка продукції, вироблена промисловим комплексом Придніпровського району, складає 23,5% від продукції України. Загалом район дає 53% продукції чорної металургії держави, 23,5% – електроенергії, 19% – машинобудування, 19% – хімії та нафтохімії.

Територіальна концентрація промисловості регіону у три рази вища за середньодержавний показник.

Галузями спеціалізації є:

  •                      

                      чорна і кольорова металургія,

  •                      

                      легка промисловість.

Придніпровський економічний район, який об’єднує дві адміністративні області, належить до середніх в Україні регіонів за площею території та чисельністю населення. Придніпров’я є найбільш розвиненим економічним районом країни.

Господарство району багатогалузеве, головними галузями є важка і харчова промисловості, сільське господарство. Серед галузей важкої промисловості розвинена гірничодобувна, електроенергетична, металургійна, машинобудівна, хімічна промисловість.

Гірничодобувна галузь представлена видобутком залізних (Кривий Ріг) і марганцевих (Нікополь) руд, урану (Жовті Води), будівельних матеріалів. Видобуток вугілля здійснюється у Дніпропетровській області (Павлоград).

Електроенергетика представлена кількома потужними ТЕС — Запорізькою, Криворізькою, Придніпровською, Дніпродзержинською, двома гідроелектростанціями у Запоріжжі (ДніпроГЕС) й Дніпродзержинську та найбільшою в Україні Запорізькою АЕС (м. Енергодар).

На основі місцевих запасів залізних і марганцевих руд та довізного вугілля з Донбасу, сформувався потужний металургійний комплекс (1/2 виробництва чорних металів в Україні). Найбільші центри галузі — Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Новомосковськ, Нікополь.

Кольорова металургія представлена виробництвом алюмінію, титану і магнію у Запоріжжі.

Машинобудування району має складну галузеву структуру. Важке машинобудування спеціалізується на виробництві металургійного устаткування (Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Марганець), підйомно-транспорт­них машин (Нікополь, Верхньодніпровськ, Бердянськ).

З галузей транспортного машинобудування в районі є виробництво автомобілів та автомобільних двигунів (Запоріжжя, Мелітополь), тролейбусів і трамваїв (Дніпропетровськ). У Дніпропетровську на одному з найбільших у світі ракетобудівних комплексів випускається космічна техніка.

Сільськогосподарське машинобудування розвивається у Запоріжжі, Дніпропетровську, Павлограді, Нікополі, Бердянську.

Хімічна промисловість представлена коксохімічними виробництвами у Дніпропетровську, Кривому Розі, Запоріжжі, нафтохімічними підприємствами у Запоріжжі, Дніпропетровську, Бердянську.

Харчова промисловість виробляє олію, борошно, крупи, м’ясо, молоко. Підприємства  галузі мають повсюдне розміщення — як у великих містах, так і невеликих містечках та селах.

Розміщення району у степовій зоні з багатими ґрунтово-земельними ресурсами створює сприятливі умови для виробництва різноманітної сільськогосподарської продукції (зерна пшениці і кукурудзи, соняшнику, м’яса і молока), яка не тільки задовольняє потреби населення району, але й вивозиться за його межі.

Район має густу транспортну мережу. Через нього проходять залізниці й автошляхи: Київ — Дніпропетровськ — Донецьк, Харків — Сімферополь тощо. Найбільші вузли — Дніпропетровськ, Запоріжжя, П’ятихатки, Синельникове.

Значна щільність автомобільних доріг дає змогу здійснювати внутрішні і зовнішні перевезення. На території району є морський порт Бердянськ, річкові порти й аеропорти (найбільші — Дніпропетровськ, Запоріжжя).

Водними ресурсами район забезпечений добре. Головною річкою є Дніпро з багатьма притоками. У межах району знаходяться Дніпровське та частини Дніпродзержинського і Каховського водосховищ. Збудовано також 127 невеликих водосховищ і понад 2 тис. ставків. Озер мало. Для постачання питної і технічної води Криворіжжю споруджено канал Дніпро - Кривий Ріг.

Серед зональних типів ґрунтів переважають чорноземи звичайні, південні та південні солонцюваті, темно-каштанові й капітанові.

Район добре забезпечений мінеральними ресурсами. Паливна група корисних копалин представлена західною частиною Донецького кам'яновугільного басейну з родовищами в Новомосковську, Павлограді. Загальні запаси кам'яного вугілля складають 8,6 млрд. т. Також тут розташована східна частина Придніпровського буровугільного басейну.

Придніпровський район є основною залізорудною базою країни. Потужний пласт залізних руд Криворізького басейну залягає вздовж річки Інгулець. Прогнозовані запаси складають 12 млрд. т. У Запорізькій області виділяється Білозерський залізорудний район (Дніпрорудне).

Багаті родовища марганцевих руд: Великотокмацьке родовище, Нікопольський марганцеворудний басейн.
 

15.


31.05.2016; 16:46
хиты: 124
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь