пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Галузева і територіальна структура Подільського економічного району.

Подільський район включає три області Правобережної України: Вінницьку, Тернопільську і Хмельницьку.

Територія району становить 10% території України; у ньому проживає близько 9% її населення, виробляється 7,6% валового внутрішнього продукту, 4,8% промислової та 14,7% сільсько­господарської продукції країни. Його транспортно-географічне положення досить сприятливе. Район межує з найбільш економічно розвинутими регіонами України – Київським(Центральним), Придніпровським, Карпатським, Причорноморським. Однак, віддаленість від зарубіжних країн дещо ускладнює розвиток міжнародних контактів Поділля. Однак через його територію проходять магістральні міжнародні залізничні та автомобільні шляхи, які з'єднують район з іншими країнами Європи.

Природно-ресурсний потенціал тут достатньо різноманітний і, за винятком мінеральних та лісових ресурсів, потужний. Він представлений земельними, агрокліматичними, водними, рекреаційними, і, в значно меншій мірі, лісовими і мінеральними ресурсами. Основне багатство Поділля - земля. Більше половини земельних ресурсів складають цінні чорноземи.

Клімат тут помірно-континентальний, з м'якою зимою та теплим і вологим літом.

Галузева структура:

 - Електроенергетика

 - Паливна промисловість

 - Чорна металургія

 - Кольорова металургія

 - Хімічна і нафтохімічна промисловість

 - Машинобудування і металообробка

 - Деревообробка і целюлозно-паперова промисловість

 - Промисловість будівельних матеріалів

 - Легка промисловість

 - Харчова промисловість

Промисловість економічного регіону має достатні виробничі потужності, щоб забезпечити відповідний розвиток продуктивних сил і зайнятість наявних трудових ресурсів. Найбільш перспективною є легка промисловість, яка була і має бути галуззю спеціалізації економічного регіону.

Електроенергетика регіону представлена Ладижинською ТЕС (Вінницька обл.) і Хмельницькою АЕС. Регіон виробляє понад 11,0 млрд. кВт/год електроенергії, що становить 6,5 % від України, він задовольняє власні потреби і частину поставляє в сусідні регіоні.

Машинобудівний комплекс тут створений у післявоєнні роки. Він переважно обслуговує потреби сільського господарства і харчової промисловості. В регіоні також функціонують підприємства приладо- і верстатобудування, які виробляють електротехнічну та інструментальну продукцію. Вінницький завод транспортних агрегатів виготовляє вузли та запасні частини до тракторів і комбайнів.

У регіоні розвинена промисловість будівельних матеріалів, яка в основному працює на місцевій сировині.

Серед інших галузей промисловості можна виділити хімічну (Вінниця) - виробляє мінеральні добрива і сірчану кислоту, заводи "Будфарфор" і художньої кераміки у м. Полонську, Тернопільський фарфоровий завод, склозавод у місті Славуті, Підволочиську фабрику пластмасових виробів, фармацевтичну фабрику у Тернополі. 
























 

14.


31.05.2016; 16:46
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь