пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

т

територіальна організація продуктивних сил» - це динамічний і багатоплановий процес, який залежить від різних факторів. Кожен з них характеризується особливостями і масштабами впливу як на розвиток і розміщення продуктивних сил, так і результативність їх функціонування.

Транскордонне співробітництво – спільні дії спрямовані на встановлення і поглиблення економічних, соц., наук.-технічних, культурних відносин між територіальними громадами, відповідними органами влади інш держав у межах компетенції, визначеної їх нац.. законодавством.

«територіальна структура» - одне з поширених понять в економіко-географічній літературі останніх років. У його тлумаченні немає однозначності. діапазон значень, що вкладають у це поняття різні автори, досить широкий.

Територіа́льна грома́да — жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр

«територіальний виробничий комплекс» - це поєднання підприємств і закладів, для яких територіальна цілісність компонентів є додатковим фактором підвищення економічної ефективності за рахунок: − значній стійкості взаємних зв’язків і ритмічності виробничого процесу; − скорочення транспортних витрат; − раціонального використання всіх видів ресурсів; − створення оптимальних умов для поєднання галузевого і територіального планування і управління.

«територіальний поділ праці» - це об'єктивний процес розвитку продуктивних сил, при якому відбувається відокремлення різних видів трудової діяльності, спеціалізація окремих виробничих одиниць, обмін між ними продуктами своєї діяльності.

Технополіс – науково-технічний центр що забезпечує створення та впровадження нових наук розробок і складається з взаємодіючих науково-дослідних інститутів та наукомістких промислових підприємств.

Транспорт – галузь матеріального в-тва яка забезпечує потреби господарства і населення в усіх видах перевезень.

«технопарк» - найбільш масштабні інноваційно-технологічні центри, в яких забезпечуються умови, максимально сприятливі для науково-технічних інноваційних проектів, виконуваних спільними зусиллями наукових центрів і промисловості.

«товарооборот» - це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу  і мережу громадського харчування усіма підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності і господарювання.

Торговельний комплекс – система підприємств, закладів і установ, що здійснюють реалізацію товарів шляхом купівлі-продажу.

«торгівля» - процес обміну товарами, послугами, цінностями і грошима. У широкому значенні — вид підприємницької діяльності, пов'язаний з купівлею-продажем товарів.

«торговельна доступність» - це міра відповідності асортименту товару потребам у них.

«транспортна мережа» - загальна мережа шляхів сполучення. Характеризується довжиною, густотою, складом, пропускною спроможністю, потужністю вантажопотоків, паса жирообігом та іншими показниками

«транспортна система» - територіальне поєднання шляхів сполучення, рухомого складу і засобів транспорту, служб перевезень та іншої транспортної інфраструктури

«транспортний вузол» - Транспортним вузлом називається комплекс транспортних пристроїв у пункті стику декількох видів транспорту, що спільно виконують операції з обслуговування транзитних, місцевих і міських перевезень вантажів і пасажирів.

Транспортний комплекс — це поєднання різних видів транспорту, обслуговуючих, допоміжних підприємств і організацій на певній території.

Транспортний вузол як система — сукупність транспортних процесів і засобів для їхньої реалізації в місцях стикування двох або декількох магістральних видів транспорту.

«трудові ресурси» - поняття «марксистсько-ленінської» (комуністичної, сталінської або так званої «лагерної») «політичної економії». За дегуманізацію і інструменталізацію людини та методологічну необгрунтованість це поняття багаторазово піддавалося критиці суспільствознавцями. В вітчизняній економічній науці під цим терміном розуміється працездатне населення (дійсне і потенціальне) на території країни, адміністративної територіальної одиниці або підприємства.

 


31.05.2016; 19:03
хиты: 124
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь