пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політика НЕП і воєнного комунізму.

«Воєнний комунізм» - державна політика надзвичайних заходів, запроваджених більшовицьким урядом Радянської Росії в період з 1918 по 1921 pp. Складалася з багатьох елементів: витискання з економіки капіталістичних відносин; зосередження промисловості і транспорту в руках держави; спроб перейти до соціалістичних і навіть комуністичних засад виробництва й розподілу; продрозкладки як основного методу забезпечення продовольчих потреб держави; заміни торгівлі державним розподілом за класовою ознакою; згортання товарно-грошових відносин, натуралізації господарських зв'язків і заробітної плати; загальної трудової повинності тощо. «Воєнний комунізм» забезпечував переважно військові потреби, але загалом був неефективним і посилював деградацію економіки, що призвело до масового невдоволення цією політикою. Для збереження влади В. Ленін прийняв рішення (у березні 1921 р. на X з'їзді РКП(б)) про заміну продрозкладки продподатком, що означало перехід від «воєнного комунізму» до нової економічної політики (непу).

Нова економічна політика-новий напрямок внутрішньої політики радянської держави, затверджений з'їздом РКП(б) у березні 1921р. Суть НЕПу полягала у використані ринкових відносин і різних форм власності.

Основними заходами непу стали: -заміна продрозкладки продподатком; при цьому продподаток мав бути меншим за продрозкладку, а його розмір заздалегідь повідомлявся селянам; -бідні селяни взагалі звільнялися від податку; -після виплати податку селяни здобували право вільно розпоряджатися плодами своєї праці, продавати їх; це сприяло підвищенню матеріальної зацікавленості селян у виробництві сільськогосподарської продукції; -передача дрібних і середніх підприємств приватним власникам; -відродження торгівлі і товарно-грошових відносин, дозвіл на приватну торгівлю; -ліквідація безплатних послуг; -здача в оренду, концесію частини дрібних і середніх підприємств; -впровадження системи вільного найму робочої сили, матеріальне стимулювання працівників; -введення стабільної валюти - червонця; -децентралізація системи управління:розвиток підприємництва, розвиток кредитної, виробничої, збутової кооперації.

2.


14.12.2015; 03:11
хиты: 114
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь