пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9.1. уроки 2СВ війни та труднощі відбудови народ гос-ва(1945-1953)

Матеріальне становище населення

1.Пріоритетна відбудова важкої промисловості обумовила недостатній рівень виробництва предметів народного споживання, що породжувало дефіцит товарів першої необхідності.

2.Зруйнованість житлового фонду і спрямування основних коштів на відбудову важкої промисловості призвели до того, що звичайним явищем стали т. зв. «бараки» і «комуналки».

3.В умовах нестачі товарів першої необхідності, і в т. ч. – продовольства, до 1947 р. існувала карткова с-ма забезпечення  продовольчими продуктами і комерційні (значно вищі) ціни у державній торгівлі.

4.У 1947 р. була проведена грошова реформа, яка мала конфіскаційний хар-р. вона знищила, ті збереження населення, які були «на руках» та обмежела заощадження в ощадкасах за рахунок пропорційно нееквівалентного обміну.

5.Звичайним явищем була «добровільно-примусова» купівля облігацій держ позик на відбудову нар господарства, що здійснювалась публічно під наглядом партійних органів.

Особливості відбудови промисловості

1.Передбачалося відбудувати промисловість за 5 років, спираючись виключно на власні сили (при відсутності іноземних кредитів).

  1. промислової бази зі сходу в умовах початку «холодної війни» не проводилася.

3.Трудових ресурсів не вистачало. Тому на відбудову промисловості активно залучалися  демобілізовані військовослужбовці, репатрійовані «остарбайтери» і військовополонені. Трудовій мобілізації підлягала частина селян (передусім - жінки), використовувалася праця полонених-німців. Трудовий ентузіазм поєднувався із застосуванням репресивних заходів.

4.Ставка робилася на відбудову важкої промисловості (80% капіталовкладень), тоді як с/г фінансувалося по «залишковому принципу» - лише 7% (15% - за іншими джерелами).

4.Основні зусилля – на відбудову вуглевидобувної промисловості Домбасу та енергетичної галузі, металургії і машинобудування.

5.У 1950 р. обсяг промислового виробництва в Україні перевищив довоєнний рівень на 15%. Однак, якщо виробництво засобів виробництва зросло на 105%, то виробництво предметів споживання лише на 23%.

Післявоєнне село

Село продовжувало відігравати роль джерела ресурсів для відбудови промисловості. Це обумовило ряд проблем розвитку села.

1.За роки війни була підірвана матеріальна база колгоспного виробництва (передусім не вистачало техніки і тяглової худоби).

2.Існувала суттєва різниця між державними закупівельними цінами і цінами в державній роздрібній торгівлі.

3.Оплата праці в колгоспах за «трудодні» була мізерною і мала символічний характер.

4.Придбане господарство селян підривалося системою грошових і натуральних податків, які вводилися, щоб примусити селян до сумлінної праці в колгоспі.

5.Застосовувалися репресивні укази щодо селян, які не виробили норми трудоднів (заслання на примусові роботи до Сибіру)

Вказані проблеми зумовили падіння продуктивності праці в с/г, яке разом з несприятливими кліматичними умовами та політикою держави на збільшення хлібозаготівель – призвели до голоду 1946-1947 рр. під час голоду померло майже 1 млн. чоловік і біля 3х млн. хворіли на дистрофію.

Однак вказані труднощі сприймалися народом як тимчасові наслідки війни і пеане незадоволення компенсувалося високим рівнем ентузіазму і вірою в «світле майбутнє»

 


14.12.2015; 03:00
хиты: 111
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь