пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8.1. політика воєнного комунізму та НЕП в УКр

А) Політика "воєнного комунізму".

В перші роки радянської влади характерною ознакою економічного життя були згортання виробництва, нестача харчів та палива, численне безробіття. Значною мірою ця ситуація була спричинена політикою більшовиків. Більшовики здійснюючи свою програму прагнули негайно встановити так званий соціальний лад. З метою виконання програми більшовиків, а також з метою забезпечення Червоної армії продовольством, населення промислових центрів навесні 1919р. було проведено жорстоку економічну політику – політику "воєнного комунізму ", яка передбачала націоналізацію всієї землі, промислових підприємств, торгівлі, примусову трудову мобілізацію, ліквідацію товарно-грошових відносин, централізований розподіл продуктів і товарів.

Питання про хліб було найголовнішим питанням для більшовиків. Вивіз хліба супроводжувався реквізиціями, насильством над селянством, здійснювався терор українських сіл. 11 січня 1919р. було ухвалено декрет про "продрозкладку", з березня 1919р. дія його поширилась на Україні. Згідно неї селяни зобов’язані здавати більшовицькій владі надлишки і частину необхідної їм продукції, перш за все хліб.

В Україні в травні 1920 було створено комітети незаможних селян(комнезами), які стали опорою більшовицького режиму в українському селі. Члени комнезамів мали переваги при розподілі землі, були звільнені від податку і отримували 10 – 20 % "здобичі".

Наслідками політики більшовиків став голод 1921 – 1923 рр. Було багато випадків, внаслідок голодного психозу, людоїдства.

Про голодуючих українських селян держава постаралась забути.

В результаті замовчування голоду в Україні, у Росію спрямувались майже всі надходження від кампанії допомоги голодуючим від іноземних благодійних організацій.

Осінню 1922р. з України було вивезено біля 15 млн. пудів зерна. Було оголошено, що врожай припинив голод, хоча насправді все було не так.

Ще однією причиною трагедії 1921 – 1923 рр. були спустошливі дії природних явищ: посухи і неврожаї. У 1921р. вперше запроваджено терор голодом.

За приблизними оцінками жертвами голодомору 1921 – 1923 рр. стали близько 1,5 – 2 млн. людей.

Становище визвало велике невдоволення з боку більшовиків. Що вилилось у військові заколоти , робітничі страйки і повстання, що охопили Україну і Росію. Це і спричинило крах більшовицькому уряду.

 

 

Б) "Нова економічна політика" в Україні.

Так як у 1921р. більшовики і їх вождь В. Ленін були змушені визнати провал політики "воєнного комунізму" , здійснився перехід  до нової економічної політики (неп).

Основними складовими нової економічної політики були:

 -відновлення торгівлі та товарно-грошових відносин;

 -введення стійкої грошової одиниці;

 -дозвіл приватної торгівлі;

 -денаціонізація середніх та дрібних підприємств, повернення їх старим власникам;

 -введення господарчого розрахунку на підприємствах;

 -відновлення матеріальних стимулів виробництва, розвиток кооперації та оренди;

 -зменшення державного втручання в економіку ;

 -заміна продрозвертки продподатком.

 

Цими складовими неп намагався забезпечити виживання більшовицькому режиму в умовах міжнародної ізоляції і масових виступів населення.

 У сільському господарстві найголовнішим була заміна продрозверcтки на продподаток, який визначався напередодні посівної і був у два рази меншим.

В промисловості неп передбачав повернення дрібних і середніх підпрємств їх власникам, проведення децентралізації управління промисловості. Підприємства змогли об’єднуватись у трести. Відміненою була обов’язкова трудова повинність, створювались умови для формування ринку робочої сили, дозволялось використання найманої праці та оренди. Під час проведення нової економічної політики залучався іноземний капітал шляхом створення концесій та спільних підприємств.

 Було введено червонець – нову грошову одиницю, яка дорівнювала 10 золотим карбованцям. Введена єдина система податків, створювались ощадні каси та ощадний банк.

Ці зміни привели до швидкого темпу підвищення продуктивності праці.

 Нова економічна політика сприяла розгортанню кооперативного руху. Була сформована єдина система кооперації: споживча, сільськогосподарська, кредитна і виробнича.

 


14.12.2015; 03:00
хиты: 107
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь